• Посилання скопійовано

Реформа застосування РРО при скасуванні воєнних пільг: що чекає на бізнес?

За результатами засідання робочої групи щодо законопроєкту №8401: Мінфіну дали завдання визначитись, як провести сертифікацію ПРРО з 1 січня 2024 року; вирішено запровадити спрощений фіскальний чек, зменшити штрафи щодо РРО для «єдинників» ІІ та ІІІ груп

Реформа застосування РРО при скасуванні воєнних пільг: що чекає на бізнес?

Ми вже писали, які правки запропоновано Гетманцевим до законопроєкту №8401 щодо перевірок.

Зокрема, ним запропоновано встановити з 1 серпня 2023 року мораторій на перевірки ФОПів на 1 та 2 групах ЄП, надати ДПС можливість вносити зміни до плану-графіка щомісяця з урахуванням форс-мажорних обставин, наявності/відсутності безпечних умов для проведення перевірок.

Але 19 червня пройшло засідання робочої комісії щодо цього законопроєкту.

До чого домовилися стосовно правил проведення перевірок ДПС з 1 серпня, ми розповіли тут. У цій самій новині йдеться і про долю штрафів та перевірки з питань РРО.

Докладно про зміни у застосуванні РРО та перевірки з цього приводу вже розповіла Южаніна, виклавши окремий пост у Телеграм-каналі.

Отже: 

1. ПРРО, як виявилося, не мають належної сертифікації (технічного захисту).

Щодо необхідності її проведення подано низку поправок; на необхідності захисту інформації про розрахункові операції у державних інформаційних ресурсах наголосив і представник Держспецзв’язку.

Підсумок: у Мінфіні пообіцяли до кінця поточного року подумати про те, як провести сертифікацію ПРРО з 1 січня 2024 року.

2. Спрощено фіскальний чек, який запропонувала Южаніна і підтримати запровадження якого дуже просили підприємці.

Підприємцям значно спростило б життя (і відносини з податківцями), якби у фіскальному чеку вони мали змогу зазначати не чітку ідентифікацію кожного товару, а назву групи товарів.

Вона підкреслила, що не з першого разу, але все ж таки вдалося відстояти цю опцію: спрощеному фіскальному чеку – бути (якщо до засідання комітету не «знесуть»).

3. Штрафи за правопорушення при застосуванні РРО/ПРРО.

Вкотре було наголошено, що збільшені суми штрафів – 100% вартості товару замість 10% за перше порушення, 150% вартості товару замість 50% – за повторне порушення – було запроваджено для забезпечення впровадження механізму кешбек.

Пізніше кешбек було скасовано як потенційно корупційний, а от збільшені штрафи залишилися.

Тож наразі вдалося вийти на певне компромісне рішення: штрафи для платників єдиного податку другої і третьої груп становитимуть 25% за перше порушення і 50% – за повторне порушення і діятимуть до скасування або припинення воєнного стану/протягом двох років.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»