• Посилання скопійовано

Підприємці вимагають від Уряду пом’якшити умови роботи на єдиному податку

Причина: у разі збільшення мінімального розміру заробітної плати з 1 січня 2017 року, вдвічі зросте податкове навантаження на легальний малий і середній бізнес в Україні

Підприємці вимагають від Уряду пом’якшити умови роботи на єдиному податку

Всеукраїнське об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» звернулося з вимогою до прем’єр-міністра та Уряду пом’якшити умови роботи на єдиному податку. Адже, на їхню думку, підвищення мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року до 3200 грн посилить податковий тиск на малий бізнес. Зокрема:

  • сума сплаченого протягом року ЄСВ зросте із 4224 грн до 8448 грн;
  • сума єдиного податку для першої групи – з 1920 грн до 3840 грн;
  • сума єдиного податку для другої групи – з 3840 грн до 7680 грн.

Внаслідок цього підприємці першої групи (а це переважно ті, хто займається роздрібною торгівлею на ринках, надає побутові послуги) щороку сплачуватимуть щонайменше 12 288 грн, тобто понад 1000 грн за місяць. В умовах падіння купівельної спроможності, частина підприємців змушені будуть припинити свою діяльність. Як наслідок, зросте безробіття та тіньовий сектор економіки.

На переконання членів «Фортеці», оптимальним було б підвищити розмір мінімальної зарплати на 20%. Таке рішення не вплинуло б на інфляцію і дало можливість малому бізнесу сплачувати податки.

Якщо Уряд продовжить наполягати на дворазовому підвищенні «мінімалки» з 1 січня 2017 року, підприємці вимагатимуть переглянути умови роботу на єдиному податку, а саме:

 1. Ініціювати зміни до Податкового кодексу.

Зокрема, прив’язати граничні обсяги доходів для платників єдиного податку 1-3 груп до «мінімалки» і встановити їх на такому рівні:

  • 220 розмірів мінімальних заробітних плат – для першої групи,
  • 1100 розмірів мінімальних заробітних плат – для другої групи;
  • 3650 розмірів мінімальних заробітних плат – для третьої групи.

Крім того, дати право органам місцевого самоврядування переглянути ставки єдиного податку з 1.01.2017 року, а також зобов’язати підприємців другої і третьої групи застосовувати касові апарати лише у разі, якщо обсяг їх доходу перевищує 730 «мінімалок».

2. Перерозподілити витрати роботодавця на оплату праці

Таким чином, щоб 50% обов’язкових платежів до бюджету сплачувалися роботодавцем і 50% – найманим працівником.

3. Дати можливість фізособам-підприємцями, які працюють на спрощеній системі оподаткування, отримувати субсидії на оплату комунальних послуг.

4. Зменшити ставку ЄСВ до 18%.

5. Прив’язати розмір штрафів, пені, інших обов’язкових платежів і зборів до неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а не до мінімальної заробітної плати.

***

Новини на тему:

Мінімальна зарплата 3200 грн: наслідки для бізнесу та працівників;

Проект урядової податкової реформи - вже на сайті ВРУ 

Тримати кишеню ширше: стало відомо, де уряд візьме гроші на підвищення мінімальної зарплати;

Все про підвищення зарплати у 2017 році - у запитаннях та відповідях .

Джерело: Всеукраїнське об'єднання малого і середнього бізнесу «Фортеця»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»