• Посилання скопійовано

Все про підвищення зарплати у 2017 році - у запитаннях та відповідях

Вчора Уряд анонсував підвищення з 2017 року мінімальної зарплати до 3200 грн. Кого воно стосуватиметься? На що вплине скасування прив’язки розрахунку посадових окладів до мінімальної зарплати? Чи збільшиться податковий тиск на "спрощенців"? На ці та інші запитання відповіли у Кабміні

Все про підвищення зарплати у 2017 році - у запитаннях та відповідях

Як уже повідомлялося раніше, 26 жовтня Володимир Гройсман повідомив, що Уряд ініціює підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати з 1600 (станом на грудень 2016 р.) до 3200 грн.

Як зазначено на сайті КМУ, Уряд запропонував Верховній Раді розглянути три новації:

По-перше,  - одразу вдвічі підвищити мінімальну зарплату.

По-друге,  - встановити тарифний розряд єдиної тарифної сітки у розмірі 1600 грн.

По-третє,  - скасувати прив’язку розрахунку посадових окладів до мінімальної зарплати.

Докладніше про запропоновані зміни дивіться у презентації від Кабміну "Реформування системи оплати праці в 2017 році">>

Розпочатий Урядом процес реформування системи оплати праці миттєво викликав чимало запитань. Кабмін відповів на  найпоширеніші з них. 

 

Кого стосується підвищення мінімальної заробітної плати?

Підвищення мінімальної заробітної плати у разі схвалення урядової ініціативи Верховною Радою стосується всіх без винятку працюючих в Україні громадян.  

"З 1 січня 2017 року жоден працівник, у тому числі у бюджетній сфері, не буде отримувати заробітну плату менше 3200 грн на місяць", - В. Гройсман.

 

Що означає скасування прив’язки розрахунку посадових окладів до мінімальної зарплати?

Зараз оклади окремих категорій службовців розраховуються у мінімальних зарплатах. Приміром, посадовий оклад судді місцевого суду встановлено у розмірі 10 мінімальних зарплат. Отже, якщо мінімальна зарплата зросте на 1600 грн, зарплата судді місцевого суду збільшиться одразу на 16 000 грн.

Уряд пропонує скасувати таку соціальну несправедливість і підвищувати зарплати всім працюючим рівномірно. 

 

Чи зменшиться кількість отримувачів субсидії на оплату комунальних послуг після дворазового підвищення мінімальної зарплати?

Зростання мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року до 3200 гривень не вплине на розмір субсидії, призначеної в опалювальному сезоні 2016-2017 років. Коментар Віце-прем'єр-міністра України  Павла Розенка щодо цього читайте тут, а  докладно про саму реформу оплати праці в його інтерв'ю ось тут.

 

Чи збільшиться податковий тиск на "спрощенців" після підвищення зарплатної мінімалки до 3200 грн?

Розмір ставки єдиного податку для «спрощенців» 1 і 2 груп прив’язаний до мінімальної зарплати. Тобто при збільшенні у два рази мінімальної зарплати їм доведеться сплачувати більше. Але слід Кабмін зауважує, що:

по-перше, зараз середня зарплата по Україні становить 5 тис. грн. Тобто підвищення зарплатної «мінімалки» - перший крок до легалізації реальних зарплат;

по-друге, після виходу на пенсію «спрощенцям» сплачується така ж пенсія, як і громадянам, які працювали найманими працівниками. Відтак, спрощенці мають відраховувати в ПФУ стільки ж, скільки громадяни – наймані працівники.

 

Чи вплине зростання мінімальної зарплати на макроекономічну стабільність (зокрема, на розкручування інфляції)?

Як пояснюють у Кабміні, багато років соцстандарти в Україні піднімалися дуже повільно і відставали від реальних темпів інфляції, що провокувало зубожіння населення. Це, своєю чергою, негативно впливало і на економіку через скорочення споживчого попиту.

Аби подолати кризові явища в економіці, уряди провідних країн не скорочували, а навпаки, збільшували соціальні видатки, аби відновити внутрішній попит.

Кабмін вважає, що в українських реаліях підвищення мінімальної зарплати матиме ще один позитивний ефект – виведення зарплат із тіні і як результат – скорочення дефіциту Пенсійного фонду і  обсягів його державної підтримки. "Бюджет на наступний рік буде збалансований, тому вмикати друкарський верстат, аби виконати зобов’язання, які випливають з підвищення до 3200 грн мінімальної зарплати, ніхто не буде". 

Коментар Першого віце-прем'єра-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва: «Підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму не відіб'ється на макростабільності. Мінекономрозвитку і Мінфін дали прогноз зростання економіки на наступний рік - 3%, ми чітко зафіксували курс - 27,2 грн/$1 (середній). Ми чітко зафіксували структуру і пріоритети економіки. Я вважаю, що макропоказники, які ми дали на три роки, є прогнозованими і виправданими. Коли ми знизили єдиний соціальний внесок, необхідно витягати заробітні плати з тіні, а не тримати на мінімальних. Чим більше тіньових коштів буде офіційно задекларовано, тим здоровіше стає економіка». 

В. Гройсман також вважає, що збільшення мінімальної заробітної плати удвічі до 3200 грн відповідає загальному балансу бюджету та не спричинить інфляційних процесів і не зашкодить бізнесу, натомість це рішення сприятиме забезпеченню справедливої системи оцінки праці у країні.

"За рахунок того, що ми проведемо детінізацію заробітних плат, за рахунок того, що ми почнемо виплачувати справедливу заробітну плату, бюджет буде збалансований. Дефіцит не буде перевищений більше ніж 3%. Жодних проблем у нас не буде. Я це просто підтверджую і підкреслюю. Це все відповідає нашому загальному балансу", - наголосив Прем’єр-міністр.

Голова Уряду зазначив, що після прийняття такого рішення треба перебалансувати бюджет, але загальні цифри бюджету та дефіцит не зміняться.

Прем’єр-міністр дав доручення Мінфіну та Мінсоцполітики закласти цей показник до Державного бюджету на 2017 рік. "До другого читання законопроект буде поданий з мінімальною заробітною платою у 3200 грн", - зазначив він.

 

 

Що думає з цього приводу Президент України?

Петро Порошенко зазначив, що 26 жовтня після ретельного обговорення з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом ухвалено важливе політичне рішення великої соціальної ваги, яке є спільною позицією Глави держави, Уряду та фракцій коаліції. 

Глава держави підкреслив неприпустимість того, що людина, яка працює повний робочий тиждень, отримує стільки ж грошей, як непрацюючі українці, яким нараховується допомога по безробіттю.

«З першого січня 2017 року в Україні не буде жодної працюючої людини, яка отримує менше 3 200 гривень. При чому я звернувся до Уряду та Парламенту вжити вичерпних заходів, щоб це рішення не підвищило жодного податку, насамперед це стосується малого та середнього бізнесу», - додав Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що це рішення стосується більше як 4-х мільйонів працюючих українців, рівень оплати яких сьогодні складає 1450 гривень. За словами Глави держави, для виплат в державному секторі будуть знайдені відповідні ресурси держбюджету, а приватний сектор отримує чітке правило, яке забороняє працюючому українцю виплачувати менше 3 200 гривень на місяць.

 

А далі ще більше... ДФС анонсує підвищення зарплати у 2017 році до 7500 грн

Ми уже вчора про це повідомляли, але звернемо вашу увагу ще раз.

За словами Голови ДФС Романа Насірова, збільшення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень -  це лише перший крок. Наступного року заробітна плата має бути збільшена до 5 000 грн, а потім і до 7500 гривень.

«Збільшення мінімальної заробітної плати - ще один важливий крок на шляху до виведення економіки з тіні, повного знищення такого явища як «зарплата у конвертах». А це, в свою чергу, збільшення надходжень до бюджету», - наголосив очільник ДФС.

 

Думка Мінсоцполітики

Сьогодні, 27.10.2016 р. у Мінсоцполітики відбувся брифінг на тему "Підвищення соціальних стандартів у 2017 році". На ньому Міністр соціальної політики Андрій Рева, серед іншого, заявив, що з метою підвищення мінімальної заробітної плати не планується зростання грошової маси через її друкування, і не планується під це залучення іноземних кредитних ресурсів.

На думку міністра, прогнозний рівень інфляції залишається той же, дефіцит бюджету залишається той же, і немає жодних підстав для заяв про те, що це розкрутить маховик інфляції або змінить курс долара.

Крім того, за словами Міністра соцполітики, Уряд змінить систему прив'язки ліцензій, штрафів та інших платежів до "мінімалки". Докладніше про це тут>>

Запис трансляції брифінгу ви можете подивитися тут:

 

Аналітику від Дт-Кт щодо нового порядку оплати праці за Законом № 1774 читайте тут>>

Також вже є роз'яснення з цього приводу від Мінсоцполітики>>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Урядовий портал

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»