• Посилання скопійовано

Підтримка громадян та бізнесу у період пандемії COVID-19: ще два варіанти від нардепів

Зареєстровано ще два нові законопроєкти зі змінами до ПКУ щодо надання підтримки бізнесу та населенню на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби

Підтримка громадян та бізнесу у період пандемії COVID-19: ще два варіанти від нардепів

У Верховній Раді зареєстровано ще два законопроєкти, метою яких є підтримка людей та бізнесу в разі, якщо карантин в Україні буде посилений:

  • №4432 " Про внесення змін до розділу XX Перехідні положення Податкового кодексу України щодо підтримки малого бізнесу у період пандемії COVID-19"

Ним пропонується тимчасово, на період дії надзвичайної ситуації та/чи карантину, встановленого КМУ, наслідком якого є заборона на приймання відвідувачів суб'єктами господарювання та ведення господарської діяльності, звільнити від оподаткування ФОП від сплати єдиного податку та ЄСВ. 

Також звільнити від оподаткування доходи фізичних осіб у вигляді заробітної плати, нараховані платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту), у сумі фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері соціальної політики, в цінах грудня попереднього року.

 

  • №4436 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо надання державної підтримки платникам податків - суб’єктам господарювання та населенню на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Законопроєктом пропонується внести, зокрема, такі зміни до ПКУ:

1) Запровадити тимчасову знижену ставку ПДВ у розмірі 7% на продуктову корзину, до якої входять наступні продукти: хліб, риба, яйця, м’ясо, молоко, фрукти, овочі.

Такий податковий стимул дозволить знизити вартість вказаних продуктів для кінцевого споживача щонайменше на 10%, а також надасть підтримку виробникам вказаної продукції за рахунок відсутності різкого зниження попиту у зв’язку із втратою доходів населенням. 

2) Звільнити від сплати єдиного податку окремих платників за певних умов, а також знизити ставку єдиного податку для платників 3 групи до 2%

Так, пропонується платників єдиного податку 1 групи, які не здійснюють ризикові види діяльності, звільнити від сплати єдиного податку на період з 1 грудня 2020 року до завершення карантину.

Платники єдиного податку 1 групи, які здійснюють ризикові види діяльності, та платники єдиного податку 2 групи, отримають право на звільнення від сплати єдиного податку за умови встановлення та використання РРО на період з 1 грудня 2020 року до завершення карантину.

3) Платники податків з обсягом доходу менше 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік, які протягом 180 календарних днів погасять у повному обсязі суму податкового боргу, отримають автоматичне списання штрафних санкцій та пені.

4) Податковий борг платників податків - фізичних осіб (у тому числі фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб) у розмірі до 3060 гривень разом із штрафними санкціями та пенею, який виник на день набрання чинності Законом  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо надання державної підтримки платникам податків - суб’єктам господарювання та населенню на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», підлягатиме автоматичному списанню Державною податковою службою України.

5) Виконання податкових зобов’язань та сплату податкову боргу платників податків  - фізичних осіб (у тому числі фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб), у розмірі до 6120 гривен разом із штрафними санкціями та пенею, яки виникли станом на дату набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо надання державної підтримки платникам податків - суб’єктам господарювання та населенню на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», дозволяється відстрочити до кінця 2021 року.

6) Стосовно податкового боргу платників податків - фізичних осіб (у тому числі фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб) у розмірі до 3060 гривень разом із штрафними санкціями та пенею, який виник протягом дії карантину та не був списаний податковими органами, не будуть застосуватися заході фіскального впливу (примусового стягнення).

7) Встановити мораторій на проведення документальних перевірок платників податків з обсягом доходу менше 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік (окрім окремих випадків, зокрема перевірок у разі ліквідації), а також фактичних перевірок (окрім підакцизної групи товарів (тютюнова продукція, паливо, алкоголь) на період до 1 липня 2021 року.

Водночас податкові перевірки великих та середніх (із доходом більше 20 млн гривень за рік) платників податків повинні відбуватися задля належного виконання своїх обов’язків ДПСУ та припинення ухилення від оподаткування з метою наповнення державного бюджету та виконання державою своїх обов’язків перед населенням.

8) Встановити механізм надання податкового вирахування для сумлінних платників податків з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень (включно) за попередній календарний рік на період карантину та заборони здійснення певних видів господарської діяльності.

Зокрема, ті підприємці та підприємства, які за рішенням КМУ будуть обмежені у праві на здійснення своєї підприємницької діяльності протягом певного строку, отримають право на вирахування середньоденної суми сплаченого за попередні періоди податку на прибуток, єдиного податку, військового збору та ПДФО із суми податку на прибуток, єдиного податку, військового збору та ПДФО, що підлягатиме сплаті у наступних періодах, але не вище 50% середньоденної суми фонду заробітної плати, фактично сплаченої працівникам у попередніх періодах.

У разі прийняття ці Закони наберуть чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»