• Посилання скопійовано

Межі паркувань мешканці багаповерхівок можуть визначити у проектній документації

Наказ Мінрегіонбуду від 29.12. 2011 р. №389

Належне утримання прибудинкової території непокоїть кожного мешканця багатоповерхових будинків, вже не говорячи про паркування та ігрові майданчики для дітей, яких взагалі немає у більшості наявних будівель. Проте саме це в більшості випадків і стає предметом спорів та сварок мешканців з комунальними підприємствами.

Отже, що ж таке прибудинкова територія?

Прибудинкова територія — територія навколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності чи користування земельною ділянкою і призначена для обслуговування багатоквартирного будинку (Наказ Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 р. №76).

Аналогічний термін наведений у Законі України від 29.11.2001 р. №2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

ПКУ з метою оподаткування оперує вже іншим терміном: прибудинкова територія — це встановлена за проектом поділу території мікрорайону (кварталу) та проектом забудови земельна ділянка багатоквартирної несадибної житлової забудови, яка необхідна для розміщення та обслуговування житлового будинку (будинків) і пов’язаних з ним (ними) господарських та технічних будівель і споруд.

Мінрегіонбуд затвердив Методичні рекомендації щодо визначення прибудинкових територій багатоквартирних будинків, якими:

1) під прибудинковою територією пропонує розуміти територію навколо багатоквартирного будинку, що визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації в межах відповідної земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі і споруди, та яка необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку і забезпечення задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників) та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку;

2) визначив склад прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку: до нього можуть входити (у разі наявності): вимощення навколо житлового будинку; смуга озеленення вздовж стін житлового будинку, місцевий проїзд, тротуар та смуга вздовж фасаду без входів, яка забезпечує проїзд пожежних машин; ігрові майданчики; майданчики для сміттєзбірників; майданчики для господарських будівель та споруд; спеціально обладнані майданчики для паркування автомобілів, що належать мешканцям будинку.

У межах кожної прибудинкової території не обов’язково можуть бути розміщені всі наведені складові елементи, але мінімально допустима величина прибудинкової території не може бути меншою за територію технічного обслуговування відповідного багатоквартирного житлового будинку, якщо зазначене є можливим у наявній забудові.

Визначити таку мінімально допустиму величину прибудинкової території як для новобудов, так і для наявних забудов можна шляхом виготовлення проектної документації, ініціаторами якої можуть бути як ОСББ, ЖБК, так і мешканці будинків. Виконавця таких робіт призначають органи місцевого самоврядування.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»