• Посилання скопійовано

Штраф за несвоєчасну сплату узгодженого ПЗ до 30.06.2011 р. має бути 1 грн

Лист ДПСУ від 24.01.2012 р. №2275/7/15-1217

На сьогодні немає жодного бухгалтера та керівника, який би не знав всю історію застосування штрафних санкцій з дати набрання чинності ПКУ.

Для себе нагадаємо, що перехідними положеннями визначені спеціальні норми в частині застосування штрафів на перехідний період, а саме:

1) не застосовуються фінансові санкції до платників податку на прибуток підприємств та платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року (п. 6 підрозділу 10 розділу XX);

2) штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня до 30 червня 2011 року застосовуються у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення (п. 7 підрозділу 10 розділу XX).

Водночас з 06.08.2011 р. маємо деякі «обмеження» — штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за наслідками перевірок, які здійснюються контролюючими органами, застосовуються у розмірах, передбачених законом, чинним на день прийняття рішень щодо застосування таких штрафних (фінансових) санкцій (з урахуванням норм пункту 7 підрозділу 10 розділу XX).

ДПСУ в межах зазначеного вище розглядає питання нарахування штрафів за несвоєчасну сплату узгодженої суми грошового зобов’язання — ст. 126 ПКУ.

Причому вона доходить досить цікавого висновку: у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу відповідно до норм статті 126 ПКУ та з урахуванням положень розділу XX ПКУ.

А тепер запитання: як це все має працювати на практиці? А на практиці все набагато цікавіше…

Історія з життя: податковий орган прийняв податкове повідомлення-рішення, яким нарахував штрафні санкції (не 1 грн!). При цьому під час оскарження в суді подає розрахунок штрафних санкцій, де зазначено, що за даними акта звіряння станом на березень недоплата (нехай буде узгодженої суми ПЗ) становить певну суму. І тут виникає запитання: яким чином сталось так, що податкове повідомлення-рішення та акт датовані вереснем 2011 року?

Відповідь проста: перевірка була проведена саме у вересні, тож і штрафні санкції застосовуються у розмірах, чинних на момент прийняття такого податкового повідомлення-рішення.

Тому пропонуємо всім платникам скористатися податків цим листом — його надіслано податковому органу, тож він не може вважатися податковою консультацією у розумінні ст. 52 ПКУ.

З огляду на наведений вище висновок ДПСУ також зазначає, що до платників податку на прибуток та платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року фінансові санкції не застосовуються.

Але тут необхідно врахувати приписи п. 120.2 ПКУ — санкцій при поданні уточнюючого розрахунку 3% та 5% від суми самостійно виявленого заниження (п. 50.1 ПКУ) не уникнути.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»