• Посилання скопійовано

Платник ФСП є платником земподатку за землі водного фонду, що не відносяться до земель внутрішніх водойм

Чи включаються до об’єкта обкладення ФСП (загальної площі земельних ділянок, з яких справляється ФСП) площа земель водного фонду, що не відносяться до земель внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ): землі під болотами, гідротехнічними спорудами тощо?

Відповідно до ст. 58 Земельного кодексу України до земель водного фонду належать землі, зайняті: морями, річками, озерами, водосховищами, іншими водними об’єктами, болотами, а також островами, не зайнятими лісами; прибережними захисними смугами вздовж морів, річок та навколо водойм, крім земель, зайнятих лісами; гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами та каналами, а також землі, виділені під смуги відведення для них; береговими смугами водних шляхів.

Згідно зі ст. 302 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) об’єктом обкладення фіксованим сільськогосподарським податком (далі — ФСП) для сільськогосподарських товаровиробників є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Відповідно до п. 308.1 ст. 308 ПКУ сільськогосподарські товаровиробники для набуття і підтвердження статусу платника ФСП подають до 1 лютого поточного року: загальну податкову декларацію з ФСП на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється ФСП (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), — органу ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку); звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — органу ДПС за місцем розташування такої земельної ділянки; розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади з питань державної аграрної політики за погодженням з центральним органом ДПС; відомості (довідку) про наявність земельних ділянок — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

З урахуванням викладеного, до об’єкта обкладення ФСП (загальної площі земельних ділянок, з яких справляється ФСП, яка зазначається у загальній податковій декларації з ФСП) включається площа земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ). Площа земель водного фонду, що не відносяться до земель внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), до об’єкта обкладення ФСП (площі земельних ділянок, з яких справляється ФСП) не включається.

Водночас, враховуючи норми пп. «б» п. 307.1 ст. 307 ПКУ, відповідно до якого платник ФСП не є платником земельного податку (крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва), сільськогосподарський товаровиробник — платник ФСП є платником земельного податку за землі водного фонду, що не відносяться до земель внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ).

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»