• Посилання скопійовано

Фінсанкції не накладаються за відсутність спеціально відведених місць для куріння

Лист МОЗ від 14.02.2012 р. №05.01-10-Д-1/228 «Щодо розміщення знаків про заборону куріння»

МОЗ розглянуло запит щодо розміщення знаків про заборону куріння.

Міністерство нагадує, що в місцях і закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, що складається з графічного знаку про заборону куріння та тексту: «Куріння заборонено!» (ст. 13 Закону від 22.09.2005 р. №2899-IV). Проте Законом №2899 фінсанкцій за нерозміщення такої інформації не передбачено.

Але відповідно до Закону від 19.12.95 №481/95-ВР, у разі необладнання спеціально відведених для куріння місць і нерозміщення наочної інформації, передбаченої ст. 152 цього Закону, визначено, що до госпсуб’єктів застосовуються фінсанкції у вигляді штрафів — 3400 грн.

МОЗ звертає увагу, що фінсанкції накладаються лише за «необладнання» і «нерозміщення», а не за відсутність спеціально відведених для куріння місць, тому до тих юросіб, які внутрішнім наказом визначали, що у них відсутні місця для куріння, фінсанкції застосовуватися не можуть.

У ст. 152 Закону №481/95-ВР сказано, що в місцях і закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена інформація, що складається з графічного знаку про заборону куріння та тексту: «Куріння заборонено!». Тобто обов’язковим є не виділення місць для куріння, а їх обладнання відповідно до законодавства. Керівник юрособи може видати відповідний наказ і розмістити знак про заборону куріння у всіх приміщеннях, при цьому спеціальні місця для куріння виділяти не потрібно.

Законодавством не визначено жодних параметрів графічного знака про заборону куріння (прямокутну форму повинен мати лише знак «Місце для куріння»). Законодавством чітко визначено лише текст знака «Куріння заборонено!», а тому інший напис не відповідає вимогам закону. Крім того, знак може бути доповнено (але не замінено) перекладом зазначеного напису.

Контроль за розміщенням знаків про заборону куріння належить до компетенції органів ДПС.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»