• Посилання скопійовано

Новий Закон про громадські об’єднання

Закон від 22.03.2012 р. №4572-VI «Про громадські об’єднання»

ВРУ прийняла Закон «Про громадські об’єднання».

Дія Закону поширюється на суспільні відносини у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об’єднань і не поширюється на суспільні відносини у сфері утворення, реєстрації, діяльності та припинення політичних партій; релігійних організацій; непідприємницьких товариств, що утворюються актами органів держвлади, інших держорганів, органів влади АРК, органів місцевого самоврядування; асоціацій органів місцевого самоврядування та їхніх добровільних об’єднань; саморегулівних організацій, організацій, які здійснюють професійне самоврядування; непідприємницьких товариств (які не є громадськими об’єднаннями), утворених на підставі інших законів.

Серед іншого Законом встановлено, що реєстрація громадського об’єднання здійснюється безоплатно органами виконавчої влади, на які покладено повноваження з питань реєстрації громадських об’єднань, за місцезнаходженням громадського об’єднання.

Для реєстрації громадського об’єднання керівник чи особа (-и), яка має право представляти таке об’єднання для здійснення реєстраційних дій, протягом 60 днів з дня утворення громадського об’єднання подають (надсилають поштою) до уповноваженого органу з питань реєстрації за місцезнаходженням громадського об’єднання заяву за формою, затвердженою Мін’юстом, до якої додаються документи, встановлені цим Законом (ст. 12 п. Закону).

На підставі поданих документів уповноважений орган з питань реєстрації протягом 7 р.д. з дня їх отримання приймає рішення про реєстрацію або про відмову у реєстрації об’єднання, про надсилання документів на доопрацювання чи про залишення їх без розгляду по суті.

За проведення держреєстрації змін до установчих документів юрособи та за видачу дубліката оригіналу установчих документів та змін до них, засвідчених держреєстратором, справляється плата у розмірі, встановленому Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Громадське об’єднання, що має намір здійснювати діяльність без статусу юрособи, повідомляє про своє утворення уповноважений орган з питань реєстрації протягом 60 днів з дня його утворення.

Крім того, Законом встановлено, що громадське об’єднання зі статусом юрособи має право здійснювати відповідно до закону підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо це передбачено статутом громадського об’єднання, а не лише через створені юрособи (товариства, підприємства), якщо така діяльність відповідає меті громадського об’єднання та сприяє її досягненню.

Громадські організації, їхні спілки (союзи, асоціації, інші об’єднання громадських організацій), легалізовані на день введення цього Закону в дію шляхом реєстрації або повідомлення про заснування, не потребують відповідно перереєстрації або повторного подання документів для повідомлення. Статути (положення) громадських організацій, спілок громадських організацій мають бути приведені у відповідність до цього Закону протягом 5 років з дня введення його в дію. Реєстрація змін до статуту (положення), пов’язаних з введенням цього Закону в дію, здійснюється без справляння плати за реєстраційні дії протягом 5 років з дня введення цього Закону в дію.

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»