• Посилання скопійовано

Порядок проставлення апостилю на документах, що оформлюються нотаріусами

Міністерство юстиції затвердило нову редакцію Порядку проставлення апостилю у Мін’юсті на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, та підготовки Міністерством юстиції нотаріально оформлених документів для подальшої консульської легалізації

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, оновлення Порядку зумовлено розподілом повноважень з проставлення апостилю на документах, який відбувся внаслідок внесення змін до постанови КМУ «Про надання повноважень на проставлення апостилю, передбаченого Конвенцією, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів».
Міністр нагадав, що зазначеною постановою повноваження на проставлення апостилю на документах, що видаються органами реєстрації актів цивільного стану, було надано Державній реєстраційній службі України.
З урахуванням цього оновлений Порядок визначає процедуру проставлення апостилю у Міністерстві юстиції. Зокрема, Мін’юст проставлятиме апостиль на документах, що видаються органами юстиції та судами, та на документах, що оформляються нотаріусами України, а також здійснюватиме підготовку нотаріально оформлених документів для подальшої консульської легалізації.
Цим самим нормативним документом визначено порядок подання документів та процедуру проставлення апостилю, а також процедуру підготовки нотаріально оформлених документів для подальшої консульської легалізації. У порядку перелічено причини, які можуть стати підставою для відмови у проведенні зазначених дій.
Строк розгляду документів, поданих для проставлення апостилю, згідно з новим Порядком, становитиме один робочий день — для документів, поданих безпосередньо особою, від імені чи на ім’я якої вони складені, або її родичами, за умови документального підтвердження родинних чи шлюбних відносин; п’ять робочих днів — для документів, поданих іншими особами або представником юридичної особи. Строк підготовки документів для подальшої консульської легалізації становитиме три робочі дні.
Строк розгляду документів, поданих для проставлення апостилю чи підготовки нотаріально оформлених документів для подальшої консульської легалізації, може бути продовжено до 20 робочих днів у зв’язку з необхідністю отримання зразка підпису, відбитка печатки або штампа, додаткової інформації або роз’яснень.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»