• Посилання скопійовано

Маємо ще один держорган, який проводитиме перевірки, — Держцінінспекція

Указ Президента України від 17.04.2013 р. №220/2013

Маємо ще один держорган, який проводитиме перевірки, — Держцінінспекція

Нагадаємо, що з 03.08.2012 р. набрав чинності новий Закон України від 21.06.2012 р. №5007-VI «Про ціни і ціноутворення», яким контроль у сфері ціноутворення було покладено на Держцінінспекцію України та інші органи, визначені законом (далі — уповноважені органи). 

Коментованим Указом Президент України привів Положення про Державну інспекцію України з контролю за цінами у відповідність до нового Закону та визначених ним нових повноважень Держцінінспекції.

Так, зміни до Положення наділяють Держцінінспекцію додатковими повноваженнями:

1. Надавати висновки щодо розрахунків економічно обґрунтованих планованих витрат під час формування оптово-відпускних цін для госпсуб'єктів, які провадять діяльність з виробництва та/або реалізації соціально значущих продовольчих товарів, зміни цін на які підлягають декларуванню;

2. Здійснювати державний контроль (нагляд) за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

3. Проводити планові та позапланові перевірки; 

4. Одержувати безоплатно від госпсуб'єктів, що перевіряються, копії документів та інші відомості, необхідні для здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, документів, що можуть підтверджувати їх порушення, платіжних доручень, квитанцій, що підтверджують факт перерахування до бюджету коштів у разі застосування адміністративно-господарських санкцій, а також довідки, підготовлені госпсуб'єктами на її вимогу;

5. Складати акти проведення перевірки, протоколи про адмінправопорушення, надавати суб'єктам обов'язкові до виконання приписи про усунення порушень вимог щодо державних регульованих цін та приймати рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій;

6. Звертатися до суду з позовами про стягнення до бюджету коштів у разі прийняття рішення про порушення вимог щодо державних регульованих цін.

Водночас тепер Держцінінспекція подаватиме органам Антимонопольного комітету України відомості, що можуть свідчити лише про порушення законодавства про захист економічної конкуренції (раніше також і щодо порушень державної дисципліни цін).

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»