• Посилання скопійовано

Підвищення лімітів для «єдинників» та інші пільги для бізнесу та населення: прийнято закон!

Підвищення лімітів для «єдинників», гнучкий режим роботи та допомога по частковому безробіттю на час карантину, відтермінування подання звітів, статистичної інформації тощо. Ці та інші новації прийняті сьогодні, 30 березня, на позачерговому засіданні ВРУ (законопроект №3275)

Підвищення лімітів для «єдинників» та інші пільги для бізнесу та населення: прийнято закон!

29 березня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3275 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)". А сьогодні, 30 березня, на позачерговому засіданні ВРУ цей закон прийнято в цілому! За відповідне рішення проголосували 312 нардепів.

Документ розроблено з метою актуалізації, вдосконалення  правових відносин у багатьох сферах життєдіяльності, які зазнали змін у зв’язку із  поширенням коронавірусу COVID-19. Ним передбачено внесення змін у понад три десятки нормативно-правових актів (в тому числі ПКУ, КЗпП, ЦКУ, ГКУ, Закон про бухоблік, Закон про ЄСВ тощо).

Закон набере чинності з дня його опублікування. Поки що цього не відбулося, а також наразі відсутній остаточний текст Закону.

 

Які додаткові пільги для бізнесу та населення пропонують нардепи?

За текстом законопроекту, до основних положень можна віднести:

  • запровадження підтримки для працівників та роботодавців в умовах поширення коронавірусу COVID-19. Зокрема, гнучкий режим роботи та допомога по частковому безробіттю на час карантину (більше сьогодні розкажемо в окремій аналітиці). На жаль, ніяких пільг щодо сплати ПДФО та військового збору, а також ЄСВ цим проектом не передбачено;
  • звільнення від сплати ПДВ операцій з постачання ліків та медвиробів, зміни щодо податку на прибуток для медзакладів та щодо акцизу для виробників дезінфекційних засобів. А також приємні новини для «єдинників» і менш приємні - для платників податку на нежитлову нерухомість та плати за землю (частину раніше введеної пільги планується скасувати). Усі подробиці про заплановані зміни до ПКУ - читайте у нашій аналітиці;
  • відтермінування подання звітів, статистичної інформації до контролюючих органів;
  • розширення підстав для продовження процесуальних строків встановлених судом або законом;
  • забезпечення виконання судових рішень;
  • запровадження відповідальності за вчинення суспільно-небезпечних діянь в умовах поширення коронавірусу COVID-19;
  • тимчасове спрощення виробництва продукції необхідної для протидії поширенню коронавірусу COVID-19 та спрощення процедури їх закупівлі;
  • забезпечення здійснення виплати соціальної допомоги, продовження строку звернення за соціальною допомогою та строків виплат соціальної допомоги.

 

Завдання для Уряду щодо стимулювання економіки

Також прийнятим законом передбачено завдання для КМУ щодо стимулювання економіки. Зокрема, Уряд протягом місяця з дня набрання чинності цим Законом має:

  • розробити програму стимулювання економіки для подолання негативних наслідків спричинених  обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), у тому числі – затвердити перелік пріоритетних галузей економіки України, які забезпечують найбільшу кількість робочих місць.
  • розробити державну програму заходів з підтримки  галузей економіки і захисту їх товарів, робіт та/або послуг від їх імпортних альтернатив, які постачаються на територію України, з урахуванням міжнародних договорів та зобов’язань України.

Докладніше про зміни, внесені цим Законом, розкажемо в окремих аналітичних статтях. Стежте за оновленням новин!

 

Набрання чинності закону

Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.  Відповідно з цієї ж дати почнуть діяти всй його норми, в т.ч. нові розміри обсягів доходів «єдинників». Але чітко цей момент буде відомий тільки після опублікування тексту, підписаного Президентом закону.

З 2 квітня почав діяти Закон №540 (він же законопроект №3275). Про це ми писали тут.

***

Читайте також:

Більше новин на тему пандемії коронавірусу дивіться за посиланням>>

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»