• Посилання скопійовано

Держпідприємництво запроваджує нові принципи в дозвільному законодавстві

Держпідприємництво розробило концепцію подальшого реформування дозвільної системи в Україні на 2014 – 2016 рр.

Держпідприємництво запроваджує нові принципи в дозвільному законодавстві

Сьогодні існує проблема в одночасному застосуванні кількох засобів державного регулювання при веденні бізнесу. Відтак, потребує врегулювання процес одночасного отримання суб’єктами ринку ліцензії, яка засвідчує право на провадження певного виду господарської діяльності, та документів дозвільного характеру, які надають право на провадження певних дій щодо здійснення цього виду господарської діяльності, а також отримання фізичними особами дозвільних документів на професійну діяльність.

Департаментом ліцензування та дозвільної системи Держпідприємництва розроблено Концепцію подальшого реформування дозвільної системи в Україні на 2014 - 2016 роки шляхом конвергенції (зближення) засобів державного регулювання господарської діяльності та професійної діяльності. Реалізація концепції дозволить зменшити адміністративний тиск на суб’єктів ринку.

Концепція направлена на впровадження нових принципів в дозвільне законодавство з метою:

- підвищення ефективності державного регулювання, зменшення адміністративного тиску на бізнес,

- виключення корупційної складової в дозвільній системі,

- використання дозвільних документів (процедур) тільки для небезпечних видів діяльності, об’єктів, продукції, обмежених ресурсів держави, за виключенням разових, індивідуальних, професійних дозволів.

Основним завданням Концепції є встановлення правових основ єдиного режиму державного регулювання господарської діяльності шляхом конвергенції (зближення) ліцензування, дозвільної системи у сфері господарської діяльності та інших засобів регулювання.

Основним механізмом впровадження такої системи є класифікація дозвільних документів та їх категоризація по ступеням безпеки.

Для класифікації дозвільних документів використовуватиметься функціональний підхід в залежності від об’єктів регулювання на: здійснення господарської діяльності; професійну діяльність фізичних осіб; використання обмежених ресурсів; рухомі та нерухомі індивідуальні об’єкти; разові дії (в тому числі: експорт/імпорт); продукцію.

Концепція реформування дозвільної системи буде реалізована продовж 2014 - 2016 років.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»