• Посилання скопійовано

Удосконалено порядок видачі валютних ліцензій

Національний банк України лібералізував видачу індивідуальних ліцензій фізичним особам для здійснення деяких валютних операцій

Удосконалено порядок видачі валютних ліцензій

Правління Національного банку України прийняло постанову від 24 липня 2015 року № 479 "Про внесення змін до Положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України" (далі – Постанова № 479). Цією постановою удосконалено порядок видачі зазначених ліцензій фізичним особам – резидентам.

Зокрема передбачено, що фізична особа-резидент, яка під час перебування за кордоном відкрила банківський рахунок і розмістила на ньому валютні цінності, після повернення на батьківщину повинна отримати відповідну валютну ліцензію:

  • не пізніше 24 місяців із дати її повернення в Україну (якщо перебування за кордоном тривало не менше 183 днів поспіль);
  • не пізніше 2 місяців із дати її повернення в Україну (якщо перебування за кордоном тривало менше 183 днів поспіль).

Крім того, фізична особа, яка змінила свій статус з нерезидента на резидент також повинна отримати валютну ліцензію упродовж 24 місяців з дати зміни такого статусу.

Протягом зазначених строків фізична особа має право розміщувати валютні цінності на такому рахунку без ліцензії (за винятком переказу коштів з України на такий рахунок, що потребуватиме отримання ліцензії).

Також збільшено строк дії ліцензії з одного року до трьох років (для фізичних осіб, які не є підприємцями).

Зазначені зміни спрощують видачу індивідуальних ліцензій фізичним особам для здійснення вищезазначених валютних операцій.

Коментуючи Постанову № 479, заступник Голови Національного банку України Олег Чурій зазначив: "Створюються цивілізовані умови для українців, які працювали за кордоном. Визначено реальні строки для подовження/отримання валютної ліцензії. У перспективі зароблені фізичними особами за межами нашої держави кошти зможуть без усіляких перешкод повернутися в Україну. Інший аспект – це сприяння рееміграції населення в Україну, а також залучення до роботи і постійного проживання в нашій країні талановитих, успішних, заможних фахівців та менеджерів світового рівня. Україні потрібні їх досвід і знання. І ми мусимо забезпечити гідні умови і стандарти для тих, хто має намір взяти участь у відродженні економіки нашої держави. Тим паче, що таких фахівців стає дедалі більше".

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»