• Посилання скопійовано

Бізнес просить Шмигаля сприяти прискоренню видачі дозвільних документів

Бізнес повідомляє про постійні та дуже тривалі (більше декількох місяців) затримки в отриманні Висновків, що негативно впливає на нормальну реалізацію бізнес-процесів

Бізнес просить Шмигаля сприяти прискоренню видачі дозвільних документів

Бізнес вдячний Уряду за прийняття ще в березні Постанови №314, якою було встановлено, що строки дії документів дозвільного характеру продовжуються на період воєнного стану, а також передбачено, що у період воєнного стану замість отримання окремих дозвільних документів підприємці мають можливість подавати просто декларації про провадження господарської діяльності.

Європейська Бізнес Асоціація розповідає, що у той же час, Постанова №314 передбачає, що через 3 місяці після завершення воєнного стану у бізнесу мають бути вже всі неотримані дозвільні документи, в тому числі, Висновки держаної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Однак, відсутність Висновків, які наприклад є частиною технічної документації на мийні засоби, вже зараз трактується окремими спеціалістами як порушення вимог профільного технічного регламенту, що в перспективі може призвести до штрафів та непорозумінь в комунікаціях з державними органами під час перевірок. Адже як саме трактувати законодавство бізнес до кінця не розуміє, а відсутність конкретики, власне, і викликає занепокоєння.

Відповідно, деякі розповсюджувачі нехарчових товарів вже давно почали вимагати у виробників та імпортерів Висновки та часто відмовляються без них надавати такі товари на ринок. Тому, питання отримання Висновків від Держпродспоживслужби залишається для бізнесу надзвичайно актуальним.

Ще в травні Держпродспоживслужба оголосила про відновлення прийому заяв на видачу Висновків.

Однак, бізнес повідомляє про постійні та дуже тривалі (більше декількох місяців) затримки в отриманні Висновків, що негативно впливає на нормальну реалізацію бізнес-процесів.

Ситуація ускладняється ще й тим, що у зв’язку з прийняттям Постанови Уряду №165 строки видачі дозвільними органами документів дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні зупинено. Відтак, у компаній фактично, з одного боку, не має можливості звернути увагу Держпродспоживслужби на недотримання ними законодавчо визначених строків видачі Висновків. Однак, з іншого боку, без відповідних документів бізнес не може продовжувати нормально працювати.

Тож Європейська Бізнес Асоціація звертається до Прем’єр- міністра України Дениса Шмигаля і Уряду загалом та просить розглянути можливість та зменшити граничний термін видачі до 10 робочих днів. Для бізнесу надзвичайно важливо не лише аби Висновки видавались, але і спростити процедуру підписання Висновків, зробивши її максимально прозорою та контрольованою.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»