• Посилання скопійовано

Кабмін скасував застарілі інструменти держрегулювання

Відповідно до рекомендацій МРГ з питань прискореного перегляду інструментів держрегулювання госпдіяльності рішенням КМУ, схваленим на засіданні 17 березня 2023 року, скасовано застарілі інструменти

Кабмін скасував застарілі інструменти держрегулювання

Кабінет Міністрів України в рамках дерегуляції економіки вніс зміни до низки постанов. Відповідно до рекомендацій МРГ з питань прискореного перегляду інструментів держрегулювання господарської діяльності рішенням Уряду, схваленим на засіданні 17 березня 2023 року, скасовано застарілі інструменти.

«Аналіз, який проводить МРГ з дерегуляції, демонструє, що нині в нормативно-правовому полі досить багато чинних, але неактуальних інструментів. Деякі з них – взагалі мають радянський «родовід». Зрештою, й ті й інші сьогодні просто не мають практичного значення, не використовуються чи використовуються дуже обмежено. Поступово ми скасуємо всі такі інструменти, що лише засмічують регуляторне поле», – зазначила Перший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко.

Так, рішенням Уряду скасовано:

  • видачу контрольних марок на розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних. Йдеться про голограми на СD, без яких роздрібний продаж дисків був заборонений.
  • висновок науково-дослідної організації щодо технічної неможливості знешкодження та утилізації шкідливих речовин, відходів виробництва та стічних вод.
  • висновок про те, що товари, які використовуються для розвитку виробництва і забезпечення споживання біологічних видів палива, не виробляються та не мають аналогів в Україні. Як було зазначено під час розгляду питання Міжвідомчою робочою групою, цей інструмент також наразі є застарілим та недіючим.

Також своїм рішенням Уряд передав повноваження щодо видачі свідоцтва представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного) до Національного органу інтелектуальної власності. Донині ці повноваження належали Мінекономіки, при тому що згідно із законом функції щодо атестації та реєстрації патентних повірених здійснює Національний орган інтелектуальної власності.

Джерело: Міністерство економіки України

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»