• Посилання скопійовано

Комунальні підприємства можуть обробляти персональні дані в обсязі, достатньому для звернення до суду

Лист ГСПЗПД від 27.02.2012 р. №10/594-12

Повертаючись до питання обробки персональних даних, Держслужба приділила увагу наданню персональних даних (далі — ПД) та дозволів на їх обробку споживачами комунальних послуг.

Отже, своїм листом Держслужба рекомендує враховувати при укладенні договорів з фізособами на надання житлово-комунальних послуг вимоги законодавства.

Так, відповідно до ст. 11 Закону України «Про захист персональних даних», підставою виникнення права на використання персональних даних, крім згоди фізособи на їх обробку, є дозвіл на обробку ПД, наданий володільцю бази ПД відповідно до закону тільки для здійснення його повноважень.

Разом з тим обробка персональних даних повинна здійснюватися для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством(частина 5 ст. 6 Закону).

Своєю чергою, виходячи з положень статті 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належать, зокрема, послуги з централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо. Порядок надання таких послуг визначається договором та вимогами законодавства.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» послуги з питного водопостачання надаються споживачам на підставі договору з:

 

  • підприємствами, установами, організаціями, що безпосередньо користуються централізованим питним водопостачанням;

 

 

  • підприємствами, установами або організаціями, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких перебуває житловий фонд і до обов’язків яких належить надання споживачам послуг з питного водопостачання та водовідведення;

 

 

  • ОСББ, ЖБК та іншими об’єднаннями власників житла, яким передано право управління багатоквартирними будинками та забезпечення надання послуг з водопостачання та водовідведення на підставі укладених ними договорів;

 

 

  • власниками будинків, що перебувають у приватній власності.

 

 

Договір про надання послуг з питного водопостачання укладається безпосередньо між підприємством питного водопостачання або уповноваженою ним юридичною чи фізичною особою і споживачем.

Плата за надані послуги вноситься споживачем відповідно до показань засобів обліку води і теплової енергії або затверджених нормативів (норм) споживання на підставі платіжного документа (розрахункової книжки, платіжної квитанції тощо) або відповідно до умов договору на встановлення засобів обліку.

У випадку неоплати таких послуг за певних умов підприємство-постачальник має право на звернення до суду та стягнення заборгованості за надання послуги.

При цьому Держслужба наголошує, що:

1) при укладенні договорів останні мають містити всі необхідні реквізити особи ? споживача таких послуг;

2) для звернення до суду необхідно вказати особу-неплатника із зазначенням, знову ж такі, всіх необхідних реквізитів.

З огляду на це, без збирання, використання, зберігання та обробки ПД (коли йдеться про фізосіб-споживачів) не обійтись — як і без виконання вимог Закону про ПД.

Варто також враховувати, що володілець бази персональних даних, який здійснює обробку персональних даних, відповідно до законодавства, що регулює сферу житлово-комунальних послуг,самостійно визначає підстави виникнення права на використання персональних даних фізичних осіб — споживачів послуг.

Щодо обсягу ПД, що мають збиратися та оброблятися, то, на думку Держслужби, процес надання та споживання комунальних послуг передбачає обробку учасниками відповідних правовідносин персональних даних у обсязі, достатньому для звернення до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»