• Посилання скопійовано

Оформити спадщину на землю можна за наявності витягу з Поземельної книги, відкритої за заявою спадкоємця

Лист Держземагентства від 17.04.2012 р. №5789/17/12-12

Із запровадженням Поземельної книги та Книги записів про держреєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку виникли деякі проблеми під час оформлення спадщини через неузгодженості у чинному законодавстві.

Так, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізособи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Водночас, коли йдеться про спадкування земельної ділянки, нотаріус у разі видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку за наявності витягу з Поземельної книги проставляє на державному акті відмітку про перехід права власності на земельну ділянку.

Проте отримати витяг з Поземельної книги:

по-перше, можуть, зокрема, власник (користувач) земельної ділянки, їхні спадкоємці, правонаступники або уповноважені ними особи.

по-друге, можна уже із відкритої (сформованої) Поземельної книги, тобто після внесення даних про земельну ділянку та присвоєння їй кадастрового номера. Для визначення та присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, переданій у власність (користування) без проведення її державної реєстрації, власник (користувач) такої ділянки або уповноважена ним особа подає до територіального органу Держземагентства за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про державну реєстрацію земельної ділянки.

У ситуації, коли йдеться про отримання спадщини, кадастровий номер ще не присвоєно, Поземельна книга не відкрита. Тож як бути зі свідоцтвом про право на спадщину на земельну ділянку за відсутності можливості отримати витяг з Поземельної книги?

Держземагентство пропонує такий вихід: для проставлення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку, право на яку засвідчено державними актами без визначеного та присвоєного кадастрового номера земельній ділянці, слід вчинити такі дії:

1) нотаріусу потрібно надати запит, яким визначити спадкоємця на підставі заведеної ним спадкової справи;

2) спадкоємцю, визначеному у запиті, слід подати заяву про державну реєстрацію земельної ділянки, провести процедуру присвоєння кадастрового номера, що здійснюється з відкриттям Поземельної книги.

У результаті цього спадкоємець зможе отримати витяг, а нотаріус — видати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку та проставити відмітку на державному акті на землю про перехід права власності на неї.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»