• Посилання скопійовано

Оподаткування послуг, пов'язаних із транзитними перевезеннями

Лист Держадміністрації залізничного транспорту від 19.04.2012 р. №ЦЗЕ-11/975 «Щодо оподаткування додаткових послуг, пов'язаних із транзитними перевезеннями»

Держадміністрація залізничного транспорту нагадує, що звільняються від ПДВ операції з постачання послуг з транзитного перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів, а також постачання послуг, пов'язаних із таким перевезенням (переміщенням) (п. 197.8 ПКУ).
Уповноважений орган нагадує, що з метою застосування цієї норми при наданні послуг, пов'язаних із транзитним перевезенням вантажів, однією зі сторін договору, на підставі якого надаються такі послуги, обов’язково має бути вантажовласник (отримувач транзитних послуг).
Документальним підтвердженням здійснення перевезення вантажів транзитом під митним контролем через територію України залізничним транспортом є накладні ЦІМ (СІМ), УМВС (СМГС) або ЦІМ/УМВС (ст. 6 Закону «Про транзит вантажів»). Саме ці накладні є договором на перевезення вантажів відповідно до Багатосторонньої угоди країн-учасниць від 01.11.51 р. «Угода про міжнародне залізничне вантажне сполучення (УМВС)». У згаданих накладних зазначаються вантажовласник (отримувач транзитних послуг), відправник, експедитор, а також перевізник.
Відповідно до ст. 13 Угоди за перевезення вантажів стягуються провізні платежі, додаткові збори та інші витрати, що виникли під час перевезення вантажу, які вписуються залізницею до накладної. При цьому розмір провізних платежів на перевезення вантажів у міжнародному сполученні встановлено Тарифною політикою залізниць держав — учасниць СНД.
Крім додаткових послуг, що вписуються до накладної, залізниці при перевезенні транзитних вантажів надають інші послуги, наприклад при перевалці транзитних вантажів у портах стягуються додаткові збори за послуги з подачі та забирання вагонів, плата за користування вагонами, за зберігання вантажів, послуги з маневрової роботи тощо.
Відповідно до п. 2.1 Правил обслуговування залізничних під'їзних колій, затверджених наказом Мінтранспорту від 21.11.2000 р. №644, морські (річкові) порти прирівнюються до під'їзних колій.
Порядок виконання перевалочних операцій на під'їзних коліях морських (річкових) портів визначається договором між залізницею та морським (річковим) портом про обробку вагонів із вантажами. У цьому договорі зазначається перелік вантажовласників та експедиторів, з якими порт уклав договори про переробку їх вантажів і за які порт розраховується із залізницею.
Відповідно до п. 7.4 договору порт сплачує залізниці плату згідно з Правилами користування вагонами і контейнерами за ставками, що встановлені Збірником тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги (наказ Мінтранспорту від 26.03.2009 р. №317). За подачу та забирання вагонів з фронтів навантаження (вивантаження), за маневрову роботу, зберігання вантажів у вагонах, послуги та роботи, замовлені портом, порт сплачує збір також згідно з Тарифним керівництвом №1.
Отже, надання зазначених послуг оформляється внутрішніми документами. Розрахунки за ці послуги здійснюються на підставі окремих договорів між залізницями та портами і припортовими підприємствами.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»