• Посилання скопійовано

Рада прийняла за основу Закон про електронні довірчі послуги

Електронні довірчі послуги надаватимуться на договірних засадах зареєстрованими та кваліфікованими постачальниками електронних довірчих послуг

Рада прийняла за основу Закон про електронні довірчі послуги

Сьогодні, 20 вересня, Верховна Рада прийняла у першому читанні Проект Закону про електронні довірчі послуги (законопроект №4685). Його автором є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Закон визначає правові та організаційні засади надання електронних довірчих послуг, у тому числі транскордонних, права та обов’язки суб’єктів правових відносин у сфері електронних довірчих послуг, порядок здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг та відповідальність за порушення законодавства у сфері електронних довірчих послуг, а також правові та організаційні засади здійснення електронної ідентифікації.

Метою цього Закону є удосконалення законодавства у сфері використання інфраструктури відкритих ключів та надання електронних довірчих послуг, розбудова єдиної системи електронних довірчих послуг, взаємне визнання українських та іноземних сертифікатів відкритих ключів та електронних підписів і печаток.

Згідно з Законом, електронна довірча послуга — це послуга, яка надається для забезпечення електронної взаємодії двох або більше суб’єктів, які довіряють постачальнику електронних довірчих послуг щодо виконання ним спільних для всіх сторін взаємодії умов та зобов’язань під час надання такої послуги.

Електронні довірчі послуги надаються на договірних засадах зареєстрованими та кваліфікованими постачальниками електронних довірчих послуг.

 До складу таких послуг входять:

  • створення, перевірка та підтвердження удосконаленого електронного підпису чи печатки;
  • формування, перевірка та підтвердження чинності сертифіката електронного підпису чи печатки;
  • формування, перевірка та підтвердження чинності сертифіката шифрування;
  • формування, перевірка та підтвердження чинності сертифіката автентифікації веб-сайту;
  • формування, перевірка та підтвердження електронної позначки часу;
  • реєстрована електронна доставка;
  • зберігання удосконалених електронних підписів, печаток, електронних позначок часу та сертифікатів, пов’язаних з цими послугами.

Кожна послуга, що входить до складу електронних довірчих послуг, може надаватися як окремо, так і в сукупності зареєстрованим постачальником електронних довірчих послуг та кваліфікованим постачальником електронних довірчих послуг.

Електронні довірчі послуги, що надаються кваліфікованим постачальником електронних довірчих послуг, є кваліфікованими електронними довірчими послугами.

Прийняття цього Закону, на думку законотворців, сприятиме забезпеченню:

 - створення умов для розвитку та функціонування сфери електронних довірчих послуг;

- вільного обігу електронних довірчих послуг в Україні, а також можливості вільного доступу до електронних довірчих послуг постачальниками електронних довірчих послуг, що провадять діяльність в інших державах;

- підвищення рівня довіри громадян до електронних послуг, у тому числі транскордонних;

 - рівних можливостей для доступу до електронних довірчих послуг, у тому числі для осіб з обмеженими можливостями;

 - свободи договору у сфері електронних довірчих послуг;

 - захисту прав і законних інтересів користувачів електронних довірчих послуг;

 - відповідності вимог до надання електронних довірчих послуг європейським та міжнародним стандартам;

 - інтероперабельності та технологічної нейтральності національних технічних рішень, а також недопущення їх дискримінації;

  - захисту персональних даних, що обробляються під час надання електронних довірчих послуг;

 - відкритості для інновацій у сфері електронних довірчих послуг.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»