• Посилання скопійовано

Господарські критерії поділу підприємств на мікро, мале, середнє або велике зміняться

Мінекономрозвитку оприлюднило проект змін до ГКУ щодо критеріїв віднесення суб’єктів господарювання до мікропідприємництва, малого, середнього або великого підприємництва

Господарські критерії поділу підприємств на мікро, мале, середнє або велике зміняться

22 січня 2019 року на сайті Мінекономрозвитку оприлюднено проект Закону України «Про внесення змін до Господарського кодексу України щодо критеріїв віднесення суб’єктів господарювання до мікропідприємництва, малого, середнього або великого підприємництва» (завантажити).

 

Чому вносяться ці зміни?

Як зазначено у пояснювальній записці, на сьогодні низкою законодавчих актів введено класифікації суб’єктів господарювання за критеріями, які відрізняються від критеріїв, запроваджених Господарським кодексом. Це може спричинити випадки, коли віднесення суб’єктів господарювання до різних категорій і груп здійснюватиметься за класифікацією та критеріями, які не відповідають цілям їх застосування. 

У зв’язку з цим Мінекономрозвитку й розроблено даний законопроект.

 

Які зміни передбачено?

Законопроектом запропоновано внести зміни до частини третьої статті 55 ГКУ, якими чітко визначити критерії віднесення суб’єктів господарювання до різних категорій і груп для кожної з таких цілей:

  • державної підтримки малого і середнього підприємництва в Україні;
  • бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності;
  • застосування Податкового кодексу України;
  • застосування Закону України “Про державну допомогу суб’єктам господарювання”;
  • захисту економічної конкуренції;
  • здійснення статистичного обліку.

Зокрема, конкретизується, що суб’єктами середнього підприємництва є юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 250 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 50 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом НБУ.

Якщо суб’єкт господарювання однієї з категорій за показником річного доходу протягом двох років поспіль не відповідає наведеним критеріям, то його віднесення до відповідної категорії суб’єктів господарювання здійснюватиметься за показником річного доходу.

Також уточнено, що для цілей:

  • ПКУЗакону "Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні”, Закону “Про державну допомогу суб’єктам господарювання", а також для угруповання та поширення статистичної інформації щодо суб’єктів мікропідприємництва, малого, середнього та великого підприємництва  - застосовуються положення ч. 3 ст. 55 ГКУ;
  • бухобліку та складання фінансової звітності - суб’єкти господарювання залежно від балансової вартості активів, чистого доходу  від  реалізації  продукції  (товарів,  робіт, послуг), середньої кількості працюючих  можуть належати до мікропідприємств, малих, середніх або великих підприємств за критеріями згідно з частиною 2 ст. 2 Закону про бухоблік;
  • захисту економічної конкуренції  - суб’єкти господарювання залежно від доходу  від  реалізації  продукції  (товарів,  робіт, послуг) за останній фінансовий рік чи вартості активів визначаються малими та середніми підприємцями згідно з абзацом 5 ст. 1 Закону “Про захист економічної конкуренції”.

Очікується, що у разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»