• Посилання скопійовано

МЕРТ розробив новий модельний статут

Мінекономрозвитку розроблено проект нової редакції модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю

МЕРТ розробив новий модельний статут

28 лютого 2019 року на сайті Мінекономрозвитку оприлюднено проект постанови КМУ «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності» (завантажити).

Ним пропонується внести зміни до низки постанов КМУ з метою поліпшення інвестиційного клімату, імплементації кращих міжнародних практик, відображених у методології рейтингу «Doing Business», що ведеться Групою Світового банку.

 

Що саме пропонується?

1. Затвердити оновлений механізм застосування модельного статуту ТОВ, який забезпечуватиме:

  • поліваріантність положень статуту, що дозволятиме сформувати редакцію статуту, яка максимально влаштовує потреби засновників;
  • прийнятну для користувача форму вибору різних варіантів положень статуту, що містить підказки-пояснення щодо наслідків та особливостей того чи іншого вибору;
  • наявність рекомендованих відповідей на запитання (для недосвідчених користувачів);
  • «модельність» статуту, оскільки заявник не зможе довільно вписувати свій варіант відповіді на запитання, а зможе лише обирати з-поміж варіантів, запропонованих порталом електронних сервісів;
  • автоматичну генерацію цифрового коду, який описуватиме обрану заявником редакцію статуту. Такий код буде викладено у відкритій частині Єдиного державного реєстру (далі – ЄДР) та надаватиме можливість опрацювати (проаналізувати) обрану заявником редакцію модельного статуту автоматичними засобами;
  • автоматизовану генерацію (на підставі відповідей заявника на запитання системи) протоколу зборів засновників (загальних зборів учасників) про створення товариства з обмеженою відповідальністю (перехід на діяльність на підставі модельного статуту);
  • можливість зробити вибір системи оподаткування суб'єкта господарювання (ПДВ, єдиний податок) онлайн;
  • можливість онлайн реєстрації переходу від однієї до іншої редакції модельного статуту, або з «паперового» на модельний статут (у випадку відповідного рішення учасників).

У проекті прописано, що редакція модельного статуту, на підставі якої товариство з обмеженою відповідальністю здійснює діяльність, визначається товариством самостійно шляхом обрання редакції за "замовчуванням" або відповідних положень з числа передбачених цією постановою.

Модельний статут, затверджений постановою КМУ від 16.11.2011 р. № 1182, застосовується виключно щодо ТОВ, які діяли на його підставі на момент набрання чинності цією постановою, до моменту їх переходу на діяльність на підставі статуту або модельного статуту, затвердженого цією постановою.

ТОВ, які на момент набрання чинності цією постановою діяли на підставі модельного статуту за постановою №1182, і до втрати нею чинності не прийняли рішення про здійснення діяльності на підставі статуту або модельного статуту, затвердженого цією постановою, вважаються такими, що перейшли на діяльність на підставі модельного статуту, затвердженого цією постановою, у редакції "за замовчуванням".

Завантажити проект Модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю>>

2. Запровадити єдиний, прозорий та прийнятний для бізнесу порядок присвоєння поштових адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна.

3. Надати доступ банківським установам до інформації, яка міститься у державних реєстрах, та запровадити обмеження на відчуження (зняття з обліку) техніки та обладнання, щодо яких встановлено обтяження.

4. Привести процедури здійснення екологічного контролю скидання вод, які містять забруднюючі речовини, під час перебування суден у внутрішніх морських водах чи територіальному морі у відповідність до вимог Митного кодексу України;

5. Прискорити процедуру реєстрації декларації про готовність закінченого будівництвом об’єкта до експлуатації та запровадити функціонування індивідуальних електронних кабінетів.

6. Дозволити надання на ринку обладнання, вимоги щодо типу якого встановлені єдиними технічними приписами, що застосовуються в Україні, за наявності:

  • маркування знаком офіційного затвердження типу обладнання, нанесеного відповідно до Угоди, або 
  • маркування знаком офіційного затвердження типу ЄС, нанесеного відповідно до вимог директив та регламентів ЄС, що встановлюють технічні приписи для обладнання, або
  • інформації про сертифікат типу обладнання, виданого компетентним органом будь-якої Договірної Сторони Угоди (в тому числі України), або 
  • інформації про сертифікат ЄС про затвердження типу обладнання, виданого уповноваженим органом держав-членів ЄС. 

Очікується, що ця постанова набере чинності з дня, наступного за днем її опублікування (крім пунктів 4 і 5, які набирають чинності через два місяці з дня її опублікування, та пункту 6, який набирає чинності з 18 червня 2019 року).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»