• Посилання скопійовано

Пошук доступних ліків: сервіс НСЗУ

Інструмент складається з пошукової таблиці та інтерактивної мапи з локалізованими на ній аптеками та медичними закладами

Пошук доступних ліків: сервіс НСЗУ

НСЗУ повідомляє, що вони розробили інструмент для пошуку аптек. Він складається з пошукової таблиці та інтерактивної мапи з локалізованими на ній аптеками та медичними закладами. З його допомогою кожен український пацієнт зможе шукати аптеки, що надають ліки за державною програмою «Доступні ліки». Як показав наш аналіз, у 66% випадків такі аптеки розташовані у радіусі щонайбільше 7 кілометрів від медичного закладу, де працюють сімейні лікарі, педіатри та терапевти, які і виписують рецепти на ліки.

Нагадаємо, урядова програма «Доступні ліки» діє в Україні з квітня 2017 року. Згідно з нею пацієнт, який уклав декларацію з сімейним лікарем, педіатром чи терапевтом, може за його рецептом отримувати ліки, частково або повністю оплачені державою. Вартість ліків оплачується Національною службою здоров’я (НСЗУ) коштом платників податків. За даними НСЗУ, станом на 1 листопада до програми «Доступні ліки» приєдналися вже понад 7700 аптек. Це приблизно третина від їх загальної кількості в Україні.

Однак не в кожному населеному пункті є аптека, що працює за програмою – зокрема, якщо йдеться про сільську місцевість. Саме в таких випадках стане в пригоді наш інструмент. За допомогою таблиці пошуку та інтерактивної карти користувач може знайти необхідну аптеку на території, дотичній до медичного закладу, де він обслуговується.

На противагу, у великих містах біля медзакладу може бути багато аптек, але серед них за програмою «Доступні ліки» працюватиме лише частина. Інструмент допоможе пацієнтам визначити, які саме з наявних аптек долучені до програми.

Скористатися перевагами інструменту можуть не тільки пацієнти, але й представники аптечного бізнесу та місцевого самоврядування.

Для бізнесу становитиме інтерес насамперед співвідношення кількості пацієнтів та аптек у певній місцевості. В Україні наразі нараховується 28,6 мільйонів пацієнтів, які уклали декларації з сімейними лікарями, педіатрами і терапевтами. Вони обслуговуються в медичних закладах, які підписали договори з Національною службою здоров’я України. За даними установи, це вже встигли зробити понад 1400 закладів первинної медичної допомоги (ПМД) це більш ніж 6300 амбулаторій.

Інструмент інформує про кількість пацієнтів з деклараціями для кожного з таких закладів. Водночас він показує концентрацію аптек у населених пунктах та довкола медзакладів. І, на додачу, можна перевірити суму компенсацій від НСЗУ для тієї чи іншої аптечної мережі за медпрепарати, надані пацієнтам за програмою «Доступні ліки». Враховуючи всі ці дані, власники аптечних мереж можуть планувати розширення бізнесу: інструмент допоможе їм визначити, в яких місцевостях бракує аптек, а отже, попит на ліки може бути вищим від пропозиції.

Окрему можливість інструмент створює для місцевої влади, яка опікується комунальними аптеками. Такі аптеки не завжди мають змогу приєднатися до програми «Доступні ліки» – зокрема, через нестачу комп’ютерної техніки. Місцева влада, враховуючи потребу мешканців громади у безоплатних ліках, може допомагати комунальним аптекам комп’ютеризуватися та долучитися до програми. І в такий спосіб підвищити доступність безоплатних ліків для мешканців громади.

 

ЯК КОРИСТУВАТИСЯ ІНСТРУМЕНТОМ?

У вікнах пошуку над таблицею вводьте назву населеного пункту чи регіону, який вас цікавить. Інші фільтри для пошуку – назви аптек, а також вулиці, на яких вони розташовані. Таблиця автоматично оновлюється й підкаже вам найбільш відповідні варіанти. Якщо вам необхідна детальніша інформація про аптеки, закладу первинної медичної допомоги та амбулаторії, ви можете перейти до інтерактивної карти під таблицею. По кожній аптеці вказується назва, адреса, належність до аптечної мережі та сума коштів, компенсованих державою цій мережі за програмою «Доступні ліки». По кожному закладу вказується назва, адреса та кількість пацієнтів, що підписали там декларації з лікарями.

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»