• Посилання скопійовано

Індекс інфляції за лютий – 99,7%

За даними Держстату, споживчі ціни в лютому 2020 р. порівняно із січнем 2020 р. знизилися на 0,3%, з початку року – на 0,1%

Індекс інфляції за лютий – 99,7%

За даними Держстату від 10.03.2020 р., споживчі ціни в лютому 2020 р. порівняно із січнем 2020 р. знизилися на 0,3%, з початку року – на 0,1%.

Базова інфляція в лютому 2020р. порівняно із січнем 2020р. становила -0,1%, а з початку року склала  - 0,3%.

На споживчому ринку в лютому ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,4%. Найбільше (на 17,6%) подешевшали яйця. На 5,1–0,2% знизилися ціни на м’ясо птиці, свинину, сало, макаронні вироби, соняшникову олію. Водночас на 2,2–0,2% подорожчали фрукти, яловичина, цукор, овочі, хліб, сметана, молоко, продукти переробки зернових, рис.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,6%. 

Одяг і взуття подешевшали на 4,3%, зокрема, взуття – на 4,9%,  одяг – на 3,7%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 2,0% відбулося в основному за рахунок зниження цін на природний газ на 12,9%. Крім того, на 1,4% знизилися тарифи на гарячу воду, опалення. Разом з тим відбулося підвищення тарифів на водопостачання на 15,3%, каналізацію – на 12,6%.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,1% в основному спричинено подорожчанням проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 3,2% та автомобілів на 1,0%. Водночас на 2,0% подешевшали паливо та мастила. 

***

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). 

Методологія розрахунку

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»