• Посилання скопійовано

При продажу імпортних товарів буде потрібна копія митної декларації — ініціатива ДМС

Цінові маніпуляції між вітчизняними компаніями та взаємопов’язаними структурами в офшорах на сьогодні — один з найбільш розповсюджених способів занизити податки при імпорті.

Державна митна служба внесла до Мінфіну низку законодавчих ініціатив, які дозволять прибрати з ринку посередників та запобігти виведенню коштів в офшори,

Зокрема, митники пропонують законодавчо закріпити поняття «прямий зовнішньоекономічний договір», а також передбачити, що метод визначення митної вартості за ціною контракту буде основним лише для товарів, ввезених за прямими договорами з виробниками.

«Ще одна тривожна тенденція зовнішньоекономічної діяльності — той факт, що значна кількість поданих до митного оформлення посередницьких контрактів залишається неоплаченою. Це свідчить про їх фіктивність. Тому ми пропонуємо запровадити обов’язкові строки оплати товарів, ввезених не за прямими договорами», — каже голова Держмитслужби Ігор Калєтнік.

У разі порушення таких строків стягується пеня за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від вартості неоплаченого товару.

«Крім того, необхідно посилити контроль за реалізацією товарів іноземного виробництва. Адже наявність у продажу незаконно ввезених товарів робить економічно недоцільним легальний імпорт, а держава не отримує належні податки до бюджету», — переконаний голова Держмитслужби.

Тому пропонується запровадити обов’язкову вимогу щодо наявності при продажі товарів іноземного виробництва копії митної декларації, на підставі якої ці товари були ввезені в Україну.

У разі якщо суб’єкт господарювання продає товар іноземного виробництва без копії такої ВМД, до нього має застосовуватися штраф у розмірі подвійної вартості товару.

Він також підкреслив, що успішне втілення в життя цих ініціатив можливе лише за умови злагодженої роботи усіх відомств. Адже така система роботи гарантує повний ланцюг контролю за ввезенням та реалізацією імпортних товарів, тобто унеможливлює ситуацію, коли може бути проданий товар, ввезений незаконно.

«Для цього необхідно побудувати ланцюг інформації про товар, його ввезення, пересування та реалізацію. Зокрема, Держмитслужба в он-лайн режимі передає Податковій дані щодо всіх товарів, що імпортуються в Україну, та умов їх ввезення. Для того, щоб, використовуючи інформбазу митниці, можна було перевірити, чи не застосовувалися при імпорті того чи іншого товару схеми мінімізації або ухилення від оподаткування, та вжити заходів. Тоді спрощення процедур на кордоні буде збалансовано можливістю контролювати товар всередині країни», — переконаний голова Держмитслужби.

 

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»