• Посилання скопійовано

Особливості взяття митними органами на облік підприємців, які здійснюють операції з товарами

Наказ Мінфіну від 30.05.2012 р. №634 «Про встановлення порядку обліку осіб, які здійснюють операції з товарами»

Мінфін Наказом від 30.05.2012 р. №634 затвердив Порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами, та Порядок заповнення граф картки обліку особи, яка здійснює операції з товарами.
Порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами, визначає процедуру взяття митними органами на облік осіб (за винятком фізосіб, які не є підприємцями), які здійснюють операції з товарами, а також вимоги до оформлення, використання, зберігання, анулювання картки обліку особи, яка здійснює операції з товарами.
Митні органи здійснюють взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами. Облік здійснюється одноразово за зверненням таких осіб, у т.ч. засобами електронного зв'язку, до відповідних митних органів або при першому здійсненні такими особами операцій з товарами, контроль за якими покладено на митні органи.
Облік особи, яка здійснює операції з товарами, проводиться митним органом, як правило, за місцезнаходженням особи згідно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб ? підприємців за її зверненням (або зверненням уповноваженої нею особи), у т.ч. засобами електронного зв'язку.
Для взяття на облік для отримання облікового номера особа, яка здійснює операції з товарами, заповнює картку обліку особи, яка здійснює операції з товарами.
Особа, яка здійснює операції з товарами (уповноважена нею особа), для взяття на облік подає документи, як визначено п. 6 Порядку.
У разі відмови в оформленні картки обліку відмова, один примірник опису та копії всіх поданих документів залишаються у справах митного органу та зберігаються в окремій справі ? «Відмови у поставленні на облік» три роки або до моменту взяття особи, що здійснює операції з товарами, на облік у митних органах.
У разі звернення особи, яка здійснює операції з товарами, засобами електронного зв'язку до відповідних митних органів для взяття її на облік, вона надсилає засобами електронного зв'язку заповнену картку обліку разом зі сканованими електронними копіями зазначених вище документів (у pdf-форматі) на електронну адресу, зазначену на офіційному веб-сайті Держмитслужби. На заповнену картку обліку та електронні копії документів накладається електронний цифровий підпис особи, яка здійснює операції з товарами.
Крім того, Наказом №634 встановлено, що облікові картки суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, оформлені до набрання чинності цим наказом, вважаються дійсними до 01.12.2012 р. При цьому одночасно з цим суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мають право звернутися до митного органу для взяття їх на облік шляхом подання картки обліку особи, яка здійснює операції з товарами, за формою, затвердженою цим наказом. Після закінчення цього строку зазначені суб'єкти беруться на облік митним органом при першому здійсненні такими особами операцій з товарами, контроль за якими відповідно до Митного кодексу та інших актів законодавства покладено на митні органи.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»