• Посилання скопійовано

Правильно визначити терміни щодо послуг, пов'язаних із транзитним перевезенням, може тільки ДМСУ

Лист СДПІ по роботі з великими платниками податків від 24.05.2011 р. №18909/10/31-035

СДПІ по роботі з ВПП розглянула запит щодо ПДВ за додатковими зборами при транзитних перевезеннях.
СДПІ нагадує, що за п. 197.8 ПКУ від оподаткування звільняються операції з поставки послуг з перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України, а також з поставки послуг, пов'язаних із таким перевезенням (переміщенням).
Відповідно до ст. 6 Закону від 20.10.99 р. №1172-ХІV «Про транзит вантажів» транзит вантажів супроводжується ТТН, складеною мовою міжнародного спілкування. Залежно від обраного виду транспорту такою накладною може бути авіаційна вантажна накладна (Аir Waybill), міжнародна автомобільна накладна (СМR), накладна УМВС (СМГС), накладна ЦІМ (СІМ), накладна ЦІМ/УМВС (СІМ/SNGS, ЦІМ/СМГС), коносамент (Bill of Lading). Крім того, транзит вантажів може супроводжуватися (за наявності) рахунком-фактурою (invoice) або іншим документом, що зазначає вартість товару, пакувальним листком (специфікацією), вантажною відомістю (Cargo Manifest), книжкою МДП (Carnet TIR), книжкою АТА (Carnet АTА). При декларуванні транзитних вантажів відповідно до митного законодавства України до митного органу подається ВМД або накладна УМВС (СМГС), накладна ЦІМ (СІМ), накладна ЦІМ/УМВС (СІМ/SMGC, ЦІМ/СМГС), книжка МДП (Carnet TIR), книжка АТА (Carnet АТА), необхідні для здійснення митного контролю.
У разі транзиту вантажів залізничним транспортом до митних органів на дільницях, на які поширюється сфера застосування Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ), подається накладна ЦІМ (СІМ). При транзиті вантажів залізничним транспортом на інших дільницях до митних органів подається накладна УМВС (СМГС) або накладна ЦІМ/УМВС (СІМ/SNGS, ЦІМ/СМГС), що містить відомості, необхідні для здійснення митного контролю.
Наказом Мінтрансу від 26.03.2009 р. №317 затверджено Збірник тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги та коефіцієнти.
При цьому СДПІ зазначає, що з метою правильного визначення послуг, пов'язаних із перевезенням пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України, слід звернутися до ДМСУ, адже поняття, правила та положення, що визначаються ПКУ та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених ст. 1 ПКУ, а інші терміни, які застосовуються у цьому Кодексі і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»