• Посилання скопійовано

Порушення строків розрахунків у ЗЕД фіксує акт перевірки, а не повідомлення банку

Не може вважатися днем виявлення податковим органом порушення термінів розрахунків у ЗЕД, з якого починається відлік шестимісячного строку (ст. 250 ГКУ) застосування ЗЕД-пені

Порушення строків розрахунків у ЗЕД фіксує акт перевірки, а не повідомлення банку

Покладення на банки функцій контролю за експортними та імпортними операціями передбачає також інформування органів Міндоходів (податкових органів) про виявлені у звітному місяці факти порушень: ненадходження у законодавчо встановлені строки (або строки, визначені у висновках) виручки або товарів.

Постає запитання: чи має значення для розрахунку шестимісячного строку (ст. 250 ГКУ) застосування адміністративно-господарських санкцій до госпсуб'єкта повідомлення НБУ про факт порушення строків розрахунків у ЗЕД?

Скажімо, валютна виручка мала надійти на рахунок (згідно з висновком Мінекономіки щодо продовження строків розрахунків у ЗЕД) не пізніше 30 вересня 2008 року. А насправді надійшла щойно 3 жовтня 2008 року. Маємо прострочення на три календарні дні.

Податковий орган провів перевірку госпсуб'єкта щодо дотримання строків розрахунків у ЗЕД, акт якої датовано 07.07.2009 р. Рішення про застосування штрафних санкцій винесено 15.07.2009 р.

Суд, зі свого боку, зауважує, що акт перевірки є носієм доказової інформації про виявлені податковим органом порушення вимог законодавства госпсуб'єктами та обов'язковим документом, на підставі якого приймається відповідне рішення контролюючого органу. 

Днем, з якого розпочалося порушення визначених Законом України від 23.09.94 р. №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» термінів, є перший день за останнім граничним днем строку завершення ЗЕД-операції — у цьому випадку 01.10.2008 р.

Днем виявлення податковим органом порушення буде день, коли податковий орган зафіксував таке порушення актом перевірки — у цьому випадку 07.07.2009. 

Але для застосування пені за порушення термінів розрахунків у ЗЕД не мають значення ні дата надсилання повідомлення банком, що здійснює контроль за експортною операцією, ні термін, коли банк зобов'язаний подати інформацію податковому органу. 

Відповідно, позиція суду свідчить про таке: день отримання податковим органом повідомлення про ненадходження валютної виручки за експортною операцією свідчить лише про факт інформування банком податкового органу про певне порушення. Проте не може вважатися днем виявлення податковим органом порушення термінів розрахунків у ЗЕД, з якого починається відлік шестимісячного строку (ст. 250 ГКУ) застосування ЗЕД-пені.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»