• Посилання скопійовано

Як митниці повинні повертати надмірно сплачені митні платежі

ДФСУ розповіла про порядок повернення надміру сплачених митних платежів після скасування судом рішення про коригування митної вартості товарів

Як митниці повинні повертати надмірно сплачені митні платежі

ДФСУ у листі від 04.08.2016 р. № 26593/7/99-99-19-01-01-17 зазначила: якщо суд визнає рішення і дії митних органів протиправними, зобов’яже вчинити певні дії відповідно до вимог митного законодавства і коли у рішенні суду буде констатована неправильність чи хибність рішень чи дій митних органів, які зумовили (призвели, потягли) помилкову та/або надмірну сплату сум митних платежів, ці платежі повертаються декларанту:

- на підстав його заяви;

- у місячний термін з дня прийняття висновку митного органу, що здійснював оформлення митної декларації, про повернення  помилково та/або надмірно зарахованих до бюджету митних та інших платежів, контроль за справлянням яких покладається на митні органи.  

Податківці зауважують, що  у більшості випадків митниці формально підходять до розгляду заяв платників податків про повернення коштів, сплачених до бюджету на підставі скасованих в судовому порядку рішень органів доходів і зборів й відмовляють у підготовці висновку з таких підстав:

  • питання повернення коштів не було предметом розгляду судової справи про визнання протиправним та скасування рішення про коригування митної вартості або визначення коду товару;
  •  митницею подано касаційну скаргу на судові рішення у справі про визнання протиправним та скасування рішення про коригування митної вартості;
  • повернення коштів з державного та місцевого бюджетів здійснюється на підставі виконавчих документів виключно органами Державної казначейської служби.

Такий підхід  призводить до виникнення іншої категорії спорів, пов’язаної з оскарженням бездіяльності.

З огляду на це, ДФС наголошує, що митницям ДФС необхідно вжити інших заходів щодо повернення сум можливої переплати митних платежів на підставі згаданих судових рішень, зокрема, спрямувати запити в податкову інспекцію за місцем реєстрації платника податків щодо використання/невикористання ним права зменшення своїх ПЗ  відповідних податкових періодів, які стосуються оскаржених в судовому порядку митних оформлень товарів.

Оформлення митницею висновку про повернення платникам податків помилково та/або надмірно сплачених митних та інших платежів здійснюється на пiдставi оформлених додаткової митної декларації або аркуша коригування.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»