• Посилання скопійовано

Купівля-продаж валюти: головні зміни

Чи може обмін валют здійснюватися в поштових відділеннях? Як надаються ліцензії на обмін валюти? У якому розмірі слід продавати експортну виручку?

Купівля-продаж валюти: головні зміни

Останнім часом НБУ затвердив велику кількість нормативних актів, які або прямо передбачені Законом «Про валюту та валютні операції», або безпосередньо його стосуються. Одразу зауважимо, що ухвалення Нацбанком відповідних нормативно-правових актів — не пуста формальність. НБУ, відповідно до Закону, надано право визначати механізм дії багатьох норм, які в Законі прописані досить декларативно. Тож можна говорити про те, що починаючи із 7 лютого 2019 року Закон почав реально працювати, а у валютному регулюванні відбулася справжня революція. Розглянемо, як змінилися операції купівлі-продажу валюти.

 

Обмін валют може здійснюватися в поштових відділеннях

Населення зможе купувати і продавати іноземну валюту не лише в банках і пунктах обміну валют небанківських фінансових установ, а й у поштових відділеннях. Зміни затверджено постановою НБУ №9. Оператори поштового зв’язку зможуть отримувати від НБУ ліцензію на здійснення валютних операцій за таких умов:

  • наявність у них не менше 50 структурних підрозділів, розташованих на території від 50% областей України;
  • отримання не менше 50 % доходів від діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку;
  • відповідність вимогам до фінансового стану, структури власності, ділової репутації (в тому числі їхніх керівників і власників істотної участі) та професійної придатності керівників.

 

Пом’якшення умов видачі ліцензій

Крім того, Нацбанк пом’якшив умови видачі ліцензій на здійснення діяльності з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі небанківським фінансовим установам (НФУ). Зокрема мінімальний розмір власного капіталу НФУ зменшено з 10 до 5 млн грн (за умови, що фінансова установа здійснюватиме таку діяльність із використанням не більше ніж 50 структурних підрозділів) Крім того, скасовано вимогу щодо наявності в НФУ не менше п’яти структурних підрозділів, приміщення яких відповідають вимогам НБУ.

Небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв’язку, які вже мають генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, матимуть 6 місяців перехідного періоду, щоб привести свою діяльність у відповідність до нових вимог. НФУ та національний оператор поштового зв’язку, які мали генеральні ліцензії на здійснення діяльності з обміну валют, отримані до дня введення в дію Закону, зможуть і надалі здійснювати валюто-обмінні операції на підставі цих ліцензій.

 

Інші зміни

Особливості здійснення окремих поточних валютних операцій та купівлі іноземної валюти для їх здійснення розглянуто в розділі V Положення №5. Відповідно до п. 38 цього документа, банкам заборонено купувати іноземну валюту за дорученням клієнтів за рахунок коштів у гривні, залучених цими клієнтами у формі кредиту.

 

Обов’язковий продаж валюти

Обов’язковому продажу підлягають надходження в іноземній валюті на користь юридичних осіб — резидентів, які не є банками, фізосіб — підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), а також на рахунки, відкриті в банках для ведення спільної діяльності без створення юрособи:

  • із-за кордону;
  • на території України з поточних рахунків юросіб — нерезидентів (крім інвестиційних рахунків).

Зазначені надходження підлягають обов’язковому продажу з 07.02.2019 р. до 28.02.2019 р. (включно) в розмірі 50%, а з 01.03.2019 р. — у розмірі 30%. Зазначимо, що перелік надходжень, які не підлягають обов’язковому продажу, містить п. 26 Положення № 5.

***

Читайте також:

Джерело: DeVisu

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»