• Посилання скопійовано

Експортери вивели з України $8 млрд валютної виручки: як НБУ із цим боротиметься?

Цифру у 8 млрд доларів США експортної виручки, яка не надійшла в Україну всупереч встановленим законом строкам, називають і в Уряді, і в НБУ. Для запобігання цим порушенням Нацбанк готує підзаконні акти щодо експортного забезпечення на період воєнного стану

Експортери вивели з України $8 млрд валютної виручки: як НБУ із цим боротиметься?
У своєму інтервю, яке голова НБУ Андрій Пишний дав виданню Forbes Ukraine, він надав відповідь на запитання: експортери не повернули в Україну близько $8 млрд валютної виручки. Чи розуміє НБУ, про які обсяги йдеться, та чи планує якось на це реагувати?
Голова НБУ зазначив, що дані, якими оперує НБУ, зіставні:
"$8 млрд – серйозна цифра. Тому можу підтвердити, що проблема повернення валютної виручки дійсно існує і має відчутний вплив. НБУ в комунікації з урядом та парламентом щодо адекватних заходів. Проблема комплексна і має тенденцію до розширення, що вимагає рішучих і оперативних рішень".
Деякі експортери, за його словами, максимально затягують повернення експортної виручки в межах дозволеного терміну (180 днів). Водночас цьогоріч ситуація не є настільки гострою порівняно з минулим роком. Також є недоброчесні підприємці, які користуються різними механізмами, щоб взагалі не повертати виручку.
На думку Андрія Пишного, це питання державного значення, особливо в умовах війни. Для того щоб мінімізувати таку поведінку, НБУ планує активізувати спільні зусилля з митницею, податковими органами.  
Також голова НБУ нагадав, що навесні набув чинності закон, який мав суттєво покращити ситуацію з поверненням експортної виручки через механізм так званого гарантування. Йдеться про Закон України від 12.01.2023 № 2881-ІХ."Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану"
Але його реалізація потребує ухвалення деяких підзаконних актів. Тому голова НБУ заявив, що сподівається, що це станеться найближчим часом.

Джерело: Forbes.ua

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»