• Посилання скопійовано

Що кажуть в Раді щодо зменшення строків розрахунків за експорт окремих товарів?

Наталуха прокоментував рішення Нацбанку запровадити виключно для окремої групи товарів зниження граничного терміну повернення валютної виручки. Воно зроблене для боротьби з тіньовим експортом аграрної продукції

Що кажуть в Раді щодо зменшення строків розрахунків за експорт окремих товарів?

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха прокоментував рішення Національного банку України запровадити виключно для окремої групи товарів зниження граничного терміну повернення валютної виручки, яке передбачено здійснити як боротьбу з тіньовим експортом аграрної продукції та неповерненням валютної виручки недоброчесними експортерами, а не поширювати цей захід на усіх українських експортерів.

"Кілька тижнів тому від занепокоєних бізнес-асоціацій ми дізналися про дискусії на рівні Уряду і НБУ щодо зниження для українських експортерів граничного терміну повернення валютної виручки удвічі - зі 180 днів (як зараз) до 90 днів", - інформує Дмитро Наталуха.

Також він зазначив: "Мотивацією для ухвалення такого рішення виступало, начебто, бажання вплинути на декількох недобросовісних експортерів аграрної сировини, які обходили вимоги закону за рахунок існуючого терміну.

Та скорочення цього терміну не лише для експортерів агросировини, а для всіх експортерів без винятку спричинило б критичні негативні наслідки для економіки в цілому, і створювало ризик вбити рештки несировинного експорту України.

Відповідно Комітет з питань економічного розвитку терміново зібрався і одноголосно затвердив звернення до Національного банку України та Кабінету Міністрів України з вимогою відкласти та переглянути це рішення.

У той день ніхто жодних змін не зробив.

У своєму зверненні ми пропонували більш зважено підійти до цього питання і розглянути опцію диверсифікованого скорочення термінів, залежно від типу діяльності і товарів, які експортуються.

Врешті-решт Нацбанк таки знизив терміни до 90 днів, але лише для 12 аграрних товарів, щодо яких і були найбільші маніпуляції з виручкою.

І це насправді дуже гарна новина, адже:

  • ми все-таки довели, що Парламент, Уряд та незалежний регулятор в особі Нацбанку таки можуть знаходити спільну мову і пропонувати ефективні рішення;
  • між варіантом вдарити по всьому експорту загалом і створити диверсифіковану систему, орієнтовану на ризики, регулятор справедливо обрав останнє;
  • зрештою, це і один із перших випадків за останній час, коли регулювання підлаштовувалося під потреби розвитку промисловості.

Це дуже хороший тренд, оскільки ми довели, що переробні та технологічні галузі, через свої особливості, повинні мати відмінні умови від сировинних галузей.

Хто знає, можливо це початок перегляду цілої системи регуляторних обмежень для переробки?".

Крм того, Дмитро Наталуха подякував Уряду і Нацбанку, який не відвернувся, не почав розповідати про «незалежного регулятора», а долучився до діалогу, що дозволило йому ухвалити насправді адекватне та справедливе рішення, та своїм колегам, які не оминули історію стороною і одноголосно виступили на стороні добросовісних українських експортерів, які представляють собою український інтерес.

***

Читайте такожДля експорту окремих товарів зменшено строки розрахунків до 90 днів

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»