• Посилання скопійовано

Мін′юст продовжує «чистку» податкових роз’яснень ДПСУ

Лист ДПСУ від 23.12.2011 р. №8136/6/11-2016

Мін′юст продовжує «чистку» податкових роз’яснень ДПСУ

 У коментованому Листі головний податковий орган надає ретельний аналіз ситуації, що склалася з податковими консультаціями станом на 2011-2012 рр., тобто виданими після набрання чинності ПКУ.

Фактично окреслено дві проблеми:

1. До набрання чинності Законом України від 07.07.2011 р. №3609-VI ДПАУ була позбавлена права видавати узагальнюючі роз'яснення норм податкового законодавства. Надання тільки податкових консультацій кожному окремому платнику індивідуально не вирішувало проблем, які виникають у платників та у податкових органів при застосуванні чинного законодавства внаслідок можливості неоднозначного їх розуміння.

2. Узагальнюючі податкові роз’яснення та методичні рекомендації, що їх приймають за результатами вивчення великої кількості однотипних запитів платників податків, не є нормативними актами та не потребують реєстрації у Мін’юсті. Тож податкові органи, хоча й виконали вимоги Мін’юсту (Лист від 28.04.2011 р. №3915-0-4-11/101) та відкликали значну кількість листів, все ж таки не погоджуються з деякими з них, бо вважають, що такі листи не встановлюють інших правил оподаткування та не змінюють чинних, передбачених ПКУ. Скажімо, серед цих листів наведено такі, як від 18.02.2011 р. №4686/7/16-1517 та від 25.03.2011 р. №8342/7/16-1517.

Щодо Листа ДПАУ від 18.02.2011 р. №4686/7/16-1517 «Про податок на додану вартість», то у ньому надається роз’яснення стосовно застосування забудовниками податкової пільги щодо будівництва доступного житла. При цьому податковий орган ставить застосування такої пільги у залежність від наявності такої земельної ділянки у Переліку земельних ділянок, виділених під будівництво доступного житла у відповідній області. Тимчасом як ведення такого переліку є не обов’язковим, а рекомендованим Методрекомендаціями у Листі Мінрегіонбуду від 11.02.2009 р. №12/19-2-8-14-1375. Тобто відсутність земельної ділянки у переліку не може бути достатньою умовою для позбавлення забудовника зазначеної пільги з ПДВ.

Ще один приклад — Лист ДПАУ від 25.03.2011 р. №8342/7/16-1517 «Про податок на додану вартість». У ньому йдеться про оподаткування ПДВ посередницьких операцій за новими правилами

При цьому, надаючи оцінку порядку оподаткування операцій за договорами комісії, податковий орган не враховує приписи п. 192.2 ПКУ: «Норма пункту 192.1 цієї статті не поширюється на випадки, коли постачальник товарів/послуг не є платником податку на кінець звітного (податкового) періоду, в якому був проведений такий перерахунок». 

Адже податковий орган вказує на те, що після того як комісіонер продав товар покупцю за ціною, що перевищує ціну, за якою товар поставлено комітентом, він (комісіонер) повинен надати комітентові звіт. На дату одержання звіту від комісіонера комітент збільшує суму ПЗ, а комісіонер на підставі отриманого розрахунку коригування до раніше виписаної податкової накладної збільшує суму ПК. 

Але, оскільки ми говоримо про перехідні операції, то тут без урахування винятків з цього правила відповідь не є повною та достатньою для її застосування. Тож, якщо комітент на дату отримання звіту від комісіонера втратив статус платника ПДВ, то за нормою п. 192.2 ПКУ у звітному періоді перерахунок сум ПДВ не відбувається.

Таким чином, надаючи консультації або методрекомендації, податкові органи допускають в окремих випадках або неповну оцінку ситуації, правила оподаткування якої роз’яснюють, або дозволяють тлумачення норм лише на користь податкового органу. Застосування обох позицій у майбутньому і призводить до спорів між платником податків та податковим органом.

Ще одним прикладом надання роз’яснень є листи у форматі рекомендацій податкових органів на місцях, які при підготовці податкових консультацій мають використовувати уніфіковані питання-відповіді з Єдиної бази податкових знань, а також узагальнюючі податкові консультації, затверджені наказами ДПСУ.

При цьому виникає запитання: а якщо ці відповіді за змістом відрізняються від узагальнюючих податкових роз’яснень? Або якщо відповідного узагальнюючого роз’яснення немає, то чи набувають статусу податкових роз’яснень відповіді, наведені в Єдиній базі податкових знань? Ці запитання досі лишаються відкритими.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»