• Посилання скопійовано

Нового Податкового кодексу чекати поки не варто – Міклош

Протягом наступного року очікуються додаткові позитивні зміни в адмініструванні податків

Нового Податкового кодексу чекати поки не варто – Міклош

Податкового кодексу або нової системи оподаткування не буде. Таке припущення в інтерв'ю Сегодня.ua розповів радник прем'єр-міністра України, співголова групи стратегічних радників Іван Міклош.

"Що можна чекати протягом наступного року – це додаткові позитивні зміни в адмініструванні податків. Я не думаю, що можна очікувати новий податковий кодекс або нову систему (оподаткування – Авт.). Тому що немає достатнього політичного консенсусу для цього і я переконаний, що пропозиція Яреська (її варіант податкового кодексу – Авт.) була найкращою. На жаль, вона не пройшла (через Раду – Авт.). Те, що пройшло, також позитивно: зменшилася ставка ЄСВ, відбулися деякі зміни в адміністративних процедурах. Але, на жаль, це була несправжня комплексна податкова реформа", – вважає радник прем'єра.

Відповідаючи на питання про те, чи доведеться Кабміну і Верховній Раді піти на підвищення єдиного соціального внеску, щоб покрити збільшився дефіцит Пенсійного фонду після зниження ЄСВ з 1 січня 2017 року до 22%, Міклош запевнив, що можна обійтися і без таких радикальних заходів.

"Я не думаю. З одного боку, правда, що знижений рівень ЄСВ не покриває витрат на виплату пенсій та страхові витрати соціальної системи. Але ситуацію можна виправити і без підвищення ЄСВ. Метою програми МВФ не є скорочення дефіциту соціальної системи страхування. Важливо, який загальний дефіцит державних фінансів. З самого початку очікувалося, що значне скорочення ЄСВ з 41% (це в середньому, тому що у вас багато ставок цього податку) до 22% може створити ризик браку надходжень. Але точно також з самого початку було погоджено, що якщо... (буде дефіцит – Авт.), він буде покритий з держбюджету. Якщо щорічно змінювати ставку податку, це буде поганим сигналом для бізнес-спільноти", – пояснює Міклош.

За його словами, проблема дефіциту надходжень ЄСВ в косметичних змінах спрощеної системи оподаткування. "За допомогою сьогоднішньої системи абсолютно офіційно і легально багато підприємців йдуть від сплати податків, в тому числі і єдиний соціальний внесок. Ідея (Яресько – Авт.) була в тому, щоб залишити "спрощенку" тільки для дійсно малого бізнесу, а не для високооплачуваних професіоналів і великих компаній", – підсумував Іван Міклош.

Нагадаємо, міністр соцполітики Андрій Рева заявив, що в Україні назріває катастрофа з пенсійними виплатами. Щоб цього уникнути міністр пропонував збільшити кількість платників ЄСВ. Пізніше віце-прем'єр Павло Розенко заявив, що уряд не має наміру підвищувати ЄСВ. А до кінця року Кабмін очікує істотної детінізації бізнесу, що збільшить надходження до бюджету і скоротить дефіцит Пенсійного фонду.

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»