• Посилання скопійовано

ПДВ і податок на прибуток - 15%, ПДФО - 10%: черговий законопроект податкових змін

У Раді зареєстрований черговий проект змін до Податкового кодексу України щодо лібералізації податкового навантаження на платників податків

ПДВ і податок на прибуток - 15%, ПДФО - 10%: черговий законопроект податкових змін

23 грудня 2016 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №5589 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо лібералізації податкового навантаження на платників податків)". Його автором є позафракційний депутат Ю. Дерев'янко.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою законопроекту є побудова в Україні ліберальної сучасної податкової системи, яка передбачатиме зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, створення умов для розвитку бізнесу та відновлення економіки країни, перехід до оподаткування розподіленого прибутку, встановлення обґрунтованих ставок податків та спрощення адміністрування задля стимулювання легалізації бізнесу.

З огляду на це, законопроектом пропонується внести низку змін до Податкового кодексу України та Закону про ЄСВ, якими передбачається:

1) Щодо податку на додану вартість:

  • зниження ставки податку до 15%, адже ставка 15% є мінімальною стандартною ставкою за законодавством ЄС згідно Директиви Ради 2006/112/ЄС про спільну систему ПДВ.

2) Щодо податку на прибуток підприємств:

  • прогресивна реформація об'єкту оподаткування: розподілений прибуток та прирівняні до нього платежі;
  • зниження базової ставки податку до 15%;
  • податковий період – календарний рік;

3) Щодо податку на доходи фізичних осіб:

  • зменшення базової ставки ПДФО до 10%;
  • встановлення ставки 5% на дивіденди, які виплачуються платниками розподіленого прибутку, ставки 20% - на дивіденди, які виплачуються не платниками розподіленого прибутку, на виграші, призи, подарунки;
  • збільшення до 10 прожиткових мінімумів, встановлених для непрацездатних осіб, (це максимальний розмір призначення пенсії) порогу для оподаткування пенсій;
  • розширення кола осіб першого ступеня споріднення при оподаткуванні спадщини (+ дід, баба, онуки, рідні брати та сестри);
  • встановлення розподілу 50/50 сплачуваного ПДФО між місцевими бюджетами за місцем проживання та за місцем роботи платника податку.

4) Щодо єдиного соціального внеску - встановлення єдиної ставки ЄСВ 20%.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»