• Посилання скопійовано

Підприємство зареєстроване у квартирі засновника: чи треба подавати форму №20-ОПП?

Реєструвати юрособу за адресою засновників не заборонено. Проте у зв'язку з обов'язком платників податків повідомляти податківців про об'єкти, які підпадають під оподаткування або пов'язані з ним, у таких юросіб неминуче виникає питання. Що з такою адресою? Зазначати її в формі №20-ОПП чи ні?

Підприємство зареєстроване у квартирі засновника: чи треба подавати форму №20-ОПП?

Чи необхідно за місцем проживання керівника, яке є основним місцем обліку ЮО, подавати до контролюючого органу повідомлення за ф. №20-ОПП?  Ось що відповіли на це чернівецькі податківці.

Відповідно до п. 45.2 ПКУ податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР).

Пунктом 63.3 ПКУ визначено, що платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Взяття на облік за основним місцем обліку юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків та зборів у контролюючих органах здійснюється на підставі відомостей з ЄДР, наданих згідно із Законом України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», у день отримання зазначених відомостей контролюючими органами (п. 64.1 ПКУ).

Процедури обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, визначені розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. №1588  (далі – Порядок №1588).

Згідно з п. 8.4 розд. VIII Порядку №1588 повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП (додаток 10 до Порядку) подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Отже, будь-яка юридична особа (незалежно від того, за якою адресою вона зареєстрована) зобов’язана подати до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП.

 

Від редакції: хоч відповідь податківців і складається суто з цитат, а чіткого висновку, так чи ні, в ній немає, ми бачимо в цій відповіді скоріше «так». Тобто, якщо юрособа зареєстрована за певним місцем проживання – у цьому випадку директора, але, скоріш за все, він є одночасно і засновником такої юрособи – податківців слід повідомити про це місце проживання (квартиру, будинок тощо).

І ось тут ми повертаємось до старої проблеми – підстави для реєстрації юрособи за такою адресою. Адже в формі №20-ОПП зазначається нерухомість, яка або належить юрособі, або орендується нею. Інших варіантів не передбачено.

ФОП в цій ситуації простіше – він зазначає в формі № 20-ОПП власну або орендовану квартиру, будинок тощо. А як показати у цій формі, наприклад, квартиру власника, за адресою якої юрособа зареєстрована, якщо ця квартира не належить юрособі і не орендується нею? Чи треба для цього орендувати таку квартиру? Для реєстрації юрособи наразі це не обов'язково. А ось для інформування податківців про цю квартиру, листування з ними та майбутніх виїзних перевірок – підстави, на яких вона використовується (і чи використовується взагалі) дуже важливі.

Інший бік проблеми: припустимо, що юрособа зазначить цю квартиру в формі №20-ОПП. Як власну показати її не можна – ця інформація не співпаде з даними державного реєстру власників нерухомості. Для випадків, коли майно не належить платнику податків, але використовується ним, дехто зазначає, що воно орендоване. Гаразд, тоді виникне питання щодо відсутності договору оренди і, власне, самої орендної плати. Тобто, як не крути, а суцільний головний біль.

Тому, як і раніше, наголошуємо – заборони так реєструвати вашу юрособу наразі немає. Але у спілкуванні з податківцями це може створити проблеми.

Не варто забувати й про те, що власники таких квартир, які використовуються як юридична адреса підприємства, можуть бути позбавлені пільги з податку на майно, відмінне від земельної ділянки. якщо така квартира використовуються їх власниками з метою одержання доходів, зокрема, здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності (пп. 266.4.3 ПКУ). Тож, пов'язавши місце проживання директора (або директора-власника) з адресою за №20-ОПП орган ДПС матиме повне право надіслати власнику квартири податкового повідомлення-рішення з податку на майно на повну суму. 

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Чернівецькій області

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»