• Посилання скопійовано

Зміни для платників ПДВ з 3 січня та нові правила застосування пального для генераторів: аналіз Закону №2836

Закон № 2836 відновлює строки розгляду скарг на заблоковані ПН/РК в ЄРПН, а також звільняє від штрафів несвоєчасну реєстрацію ПН за лютий-травень 2022 р. А ще вводить пільги з імпорту генераторів та інших товарів та зберігання пального без ліцензії до 2 тис. л

Зміни для платників ПДВ з 3 січня та нові правила застосування пального для генераторів: аналіз Закону №2836

Ми вже писали, що 29 грудня Закони №2836 та №2837 були підписані Президентом, а 31 грудня їх було опубліковано в "Голосі України". Тож вони починають діяти з 3 січня.

Про Закон №2836 поговоримо далі. 

 

Зміни щодо різних податкових пільг  

З дня набрання чинності Закону №2836 (з 3 січня 2023 року) не буде оподатковуватися ПДФО та ВЗ сума міжнародних премій у сфері наукової, науково-технічної діяльності, стипендій, грантів, що виплачуються (надаються) у рамках фінансування наукових (науково-технічних) проєктів, виконання яких здійснюється відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та які зареєстровані відповідно до статті 66 Закону "Про наукову і науково- технічну діяльність".

Також заплановані зміни до п. 225.9 ПКУ щодо уточнення звільнення від акцизу виноматеріалів, що реалізуються підприємствам вторинного виноробства, які використовують ці виноматеріали для виробництва готової продукції. Тепер це звільнення буде стосуватися тільки кодів згідно з УКТ ЗЕД 2204 29–2204 30 та тільки експортних операцій з ними.

Відповідну зміну вносять й для “єдинників” 4 групи. Вони надалі зможуть займатися виробництвом готової продукції, виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29–2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства, які експортуються цими підприємствами, вин.

На весь час війни операції, передбачені пп. 197.1.15 ПКУ, які здійснено громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються такими громадськими об’єднаннями або благодійними організаціями при визначенні загальної суми для обов’язкової реєстрації платником ПДВ відповідно до статті 181 ПКУ.

Резиденти - суб'єкти космічної діяльності, які отримали ліцензію на право її здійснення та беруть участь у реалізації таких договорів (угод), за земельні ділянки виробничого призначення згідно з переліком, звільняються від сплати земельного податку до 1 січня 2033 року.

А тепер перейдемо до головної мети Закону. 

 

«Енергетичні» пільги  

Так,  у розділі ХХ "Перехідні положення" зʼявилися нові пункти 87 і 88.

За п. 87 тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, але не довше ніж до 1 травня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення, переміщення (пересилання) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, визначених пунктом 9-21 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" МКУ.

Положення цього пункту не застосовуються до товарів, що мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно зі законом та/або державою-агресором щодо України згідно зі законодавством, та/або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно зі законом.

А за п. 88 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період дії воєнного стану, але не довше ніж до 1 травня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з імпорту товарів, визначених пунктом 9-23 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" МКУ, що безоплатно надаються Енергетичним співтовариством як допомога на користь суб’єктів господарювання, що мають ліцензії на окремі види господарської діяльності на ринку електричної енергії (виробництво електричної енергії, передача електричної енергії, розподіл електричної енергії), та ввозяться такими суб’єктами на митну територію України для цілей відновлення та ремонту інфраструктури таких підприємств за погодженням з Мінпаливенерго.

Також в розділі ХХ ПКУ зʼявилися норми пп. 69.5-1–69.5-3 ПКУ.

За п. 69.5-1 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України товарів (крім товарів за товарними позиціями 2203–2208, 2401–2403 та кодами 2103 90 30 00, 2106 90, 3824 99 96 20 згідно з УКТ ЗЕД) громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, включеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, для подальшої їх безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі такими особами Збройним Силам України та добровольчим формуванням територіальних громад, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам.

А за п. 69.5-2 ПКУ звільняються від оподаткування акцизним податком операції з імпорту товарів, що класифікуються за кодами 8702 10 19 10, 8702 10 19 90, 8702 90 11 00, 8702 90 19 00, 8703, 8704 згідно з УКТ ЗЕД, якщо такі операції здійснюються громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, включеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, для подальшої їх добровільної передачі такими особами Збройним Силам України та добровольчим формуванням територіальних громад, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам без попереднього або наступного відшкодування їх вартості.

При цьому є додаткова умова виконання цих пільг. Так, за п. 69.5-3 ПКУ товари, зазначені у пп. 69.5-1 і 69.5-2 цього пункту, які були звільнені від оподаткування ПДВ та акцизом під час ввезення на митну територію України, мають бути передані отримувачам, зазначеним у підпунктах 69.5-1 і 69.5-2 ПКУ, не пізніше 45 календарних днів з дня завершення митного оформлення таких товарів, а у разі якщо щодо таких товарів після завершення їх митного оформлення здійснювалося на території України підтверджене документально технічне обслуговування та/або ремонт – не пізніше 90 календарних днів з дня завершення їх митного оформлення.

 

Генератор не є акцизним складом 

Підрозділ 5 розд. ХХ ПКУ також  доповнено пунктами 46 і 47.

За п. 46  тимчасово, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування, для цілей оподаткування акцизом не вважаються стаціонарними джерелами забруднення електрогенераторні установки, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД.

При цьому за п. 47  тимчасово, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування, в доповнення до критеріїв, визначених пп. 14.1.6 ПКУ, не є акцизним складом:

  • приміщення або територія, у тому числі платника акцизного податку з реалізації пального, у кожному (на кожній) з яких загальна місткість розташованих ємностей для зберігання пального, яке використовується виключно для заправлення електрогенераторних установок, не перевищує 2000 літрів;
  • приміщення або територія, у тому числі платника акцизного податку з реалізації пального, у кожному (на кожній) з яких виконуються умови, зазначені в абзаці другому цього пункту, та одночасно зберігається або реалізується пальне у споживчій тарі ємністю до 5 літрів включно, отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару.

 

Несвоєчасна реєстрація ПН/РК

Деякі нюанси застосування нової редакції п. 69.1 ПКУ ми наводили в окремій аналітиці.

Зокрема, вже не підлягає штрафу несвоєчасна реєстрація ПН та РК, дата складання яких припадає на період з 01.02.2022 р. по 31.05.2022 р., за умови забезпечення їх реєстрації не пізніше ніж 15.07.2022 р.

 

Звільнення від ліцензій зберігання пального для генераторів

Внесено зміни до таких законів України:

1) статтю 18 Закону  №481 доповнено новими частинами.  Встановлено, що на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування:

1) суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) має право зберігати пальне, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі до 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензії на право зберігання пального, результатів надання інших адміністративних послуг);

2) зберігання пального, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, здійснюється суб’єктом господарювання (у тому числі іноземним суб’єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на підставі безоплатного подання до територіальних органів ДПС, декларації про провадження господарської діяльності із зберігання пального (далі – декларація).

У декларації зазначаються відомості про:

суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво):

  • для юридичної особи – організаційно-правова форма, повне і скорочене найменування (за наявності), ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ, місцезнаходження, контактний номер телефону, адреса електронної пошти,
  • прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) керівника юридичної особи або його уповноваженого представника;
  • для фізичної особи – підприємця – прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності), номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті громадянина України), місце проживання, контактний номер телефону, адреса електронної пошти);
  • загальну місткість резервуарів та ємностей, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження.

Декларація може бути подана у довільній формі за вибором суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) нарочно, поштою або в електронному вигляді.

Право на зберігання пального, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, набувається з моменту подання декларації до територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

У разі якщо в період дії воєнного стану на території України та протягом тридцятиденного строку з дня його припинення або скасування ДПС буде виявлено факти зберігання суб’єктом господарювання пального в обсягах понад 2000 літрів без отримання ліцензії та за відсутності належним чином поданої декларації, до такого суб’єкта господарювання застосовується відповідальність за здійснення зберігання пального без ліцензії.

Тож потрібно ще дочекатися появи самої форми декларації.

Також зміни внесено у розділ IX "Прикінцеві положення" Закону України "Про охорону атмосферного повітря". За окремим п. 1-2 тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, дозволяється експлуатація генераторів, систем безперебійного електроживлення, електрогенераторних установок без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, крім випадків, якщо вони є невід’ємною частиною об’єкта нерухомого майна, введеного в експлуатацію до 24 лютого 2022 року.

І ще. Кабінету Міністрів України дано завдання у двомісячний строк з дня набрання чинності Закону №2836 забезпечити розроблення та затвердження центральними органами виконавчої влади нормативно-правових актів щодо безпечної експлуатації електрогенераторних установок.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»