• Посилання скопійовано

Діяльність представництв та філій іноземних підприємств в Україні впорядкують: прийнято закон

ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №4482 щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юрособи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави

Діяльність представництв та філій іноземних підприємств в Україні впорядкують: прийнято закон

14 липня 2023 року Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому урядовий проєкт Закону №4482 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави". Про це повідомив Т. Мельничук.

Законопроєкт було зареєстровано Кабміном ще 2 роки назад – у грудні 2020 року. Як вважав Уряд в особі Мін'юсту, цей закон сприятиме спрощенню  та прискоренню процедур створення та припинення діяльності на території України відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави (у вигляді  представництв або філій).

Законом передбачений комплексний підхід до врегулювання усіх аспектів правовідносин (цивільно-правових, трудових, фінансових), що пов’язані зі створенням та припиненням відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави.

Також ним врахувуються вимоги Директиви (ЄС) 2017/1132 Європейського Парламенту та Ради від 14 червня 2017 року, що стосуються деяких аспектів корпоративного права (Кодифікація), зокрема щодо правил розкриття інформації, які застосовуються до філій компаній з інших держав-членів.

Законопроєктом врегульовуються питання реєстрації, безпосередньої діяльності та припинення відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави:

  • філії та представництва юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, підлягають державній реєстрації у порядку, встановленому законом (за тими ж правилами, що і державна реєстрація українських юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи). Припинення здійснюється шляхом ліквідації;
  • дані про створення та припинення вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;
  • утворення філії та представництва юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства держави, що визнана відповідно до закону державою-агресором або державою-окупантом, забороняється;
  • встановлюється плата 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб – за державну реєстрацію відокремленого підрозділу юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави (крім відокремленого підрозділу іноземної неурядової чи благодійної організації) та 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб - за державну реєстрацію змін.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»