• Посилання скопійовано

Що зміниться у тексті законопроєкту №11416-д до ІІ читання: пропозиції від Гетманцева

За пропозиціями Гетманцева, заплановано перенести щомісячну єдину звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ вже на 2025 рік. Також передбачено відмовитись від запровадження збільшення ставки ВЗ та розширення кола його платників саме з 1 жовтня

Що зміниться у тексті законопроєкту №11416-д до ІІ читання: пропозиції від Гетманцева

2 жовтня проводиться робоча група по законопроєкту №11416-д про підвищення податків. Його готують до ІІ читання. Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі. 

Голова Комітету ВРУ з податкової політики, Гетманцев, вже надав перелік змін від себе. Железняк у пості звернув увагу на ці пропозиції.

Зокрема, впровадження щомісячної єдиної звітності з ЄСВ, ВЗ та ПДФО перенести на початок 2025 року.

Також озвучено перехідні правила щодо збільшення ставки та розширення кола платників ВЗ.

Зокрема: 

  • для доходів за результатами річного декларування залишити 1,5% військовий збір до кінця 2024 року. А з 2025 вже буде ставка 5-%. Кого саме це стосується, звичайних фізосіб чи і ФОПів-"загальників" та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, наразі не повідомляється; 
  • для "єдинників" 3 групи (знову ж таки, не уточнюється, ФОПів чи ЮО, чи для обох категорій!) ввести ВЗ з першого кварталу, в якому закон набере чинності. От тут не зрозуміло, чому наголошується, що квартал має бути "першим". Є надія, що це означає, що законотворці намагаються відмовитися від запровадження ВЗ для "єдинників" заднім числом - але подивимося далі;
  • будь-які операції (типу нерухомість) будуть оподатковуватися ВЗ за ставкою 5% з моменту набрання чинності закону (тобто не з 01 жовтня). 

 

Щодо утримання ВЗ з зарплати у жовтні

Ми вже неодноразовано зупинялися на цій проблемі. Нарешті нардепи вирішили деталізувати норми в законопроєкті щодо утримання ВЗ з доходів працівників у жовтні. 

За словами Железняка, утримання ВЗ з нарахованої зарплати з 1 жовтня доведеться перерахувати за ставкою 5%. 

Але якщо працівник звільнився у жовтні, то перерахувати не буде потрібно. Але як саме ось ці норми будуть прописані у тексті законопроєкту - подивимося вже після внесення правок. 

Інші новації

Окремо планують ввести пільги з ВЗ для ФОПів, які зараз звільнені від єдиного податку (це Фопи які знаходяться на прифронтових та деокупованих територій).

Із нових джерел надходження до бюджету додали ренту на видобуток щебню. А пільга по ПДФО по іноземної допомоги для біженців, буде продовжено.

***

Всі новини на тему законопроєкту №11416-д можна переглянути тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»