• Посилання скопійовано

За якою ставкою утримувати військовий збір з 1 жовтня?

Законопроєкт №11416-д не встигли прийняти, підписати та опублікувати до 1 жовтня. Тому наразі (до дня офіційного опублікування Закону) діє тільки одна ставка ВЗ – 1,5%. Саме її і потрібно застосовувати

За якою ставкою утримувати військовий збір з 1 жовтня?

Ми вже писали, що у прийнятому у І читанні законопроєкті №11416-д ставку ВЗ планують збільшувати до 5%. До того ж  у ньому зазначено таке:

«Доходи платників військового збору – осіб, визначених пунктом 162.1 ПКУ, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання)».

Як цю норму тлумачитимуть податківці, наразі невідомо. 

На думку редакції, найімовірніше, законотворці мали на увазі, що, наприклад, зарплата, нарахована за вересень, має оподатковуватися ще ВЗ за ставкою 1,5% незалежно від її виплати у жовтні.

Проте існує один нюанс, який у законопроєкті не розглянули. 

У законопроєкті прописано, що він набере чинності з 1 жовтня, незалежно від дати прийняття у ІІ читанні, його підписання та опублікування.

Очевидно, що до 1 жовтня законотворці не встигли. Законопроєкт доопрацьовуватимуть у Комітеті до 4 жовтня, і до ВРУ його подадуть, найімовірніше, вже наступного тижня. 

А от у платників податків постає запитання: що робити з утриманнями ВЗ із жовтневих доходів фізосіб, у т.ч. при звільненні, виплаті лікарняних та інших видів доходів, які буде виплачено зараз? До опублікування закону? 

Наразі до цієї події, тобто до дня офіційного опублікування нового Закону, діє тільки одна ставка ВЗ – 1,5%.

Саме її і треба застосовувати, адже законних підстав  щодо необхідності застосування 5% з 1 жовтня немає.

Тому якщо виплату жовтневого доходу (наприклад, розрахунок при звільненні або виплата авансу працівників) буде здійснено до опублікування закону, то такий дохід буде оподаткований ВЗ за ставкою 1,5%. І це на момент виплати доходу буде цілком законно.

Але через збільшення ставки ВЗ заднім числом роботодавцю, можливо, доведеться доплатити 3,5% ВЗ. Чи вимагатимуть цього контролери, – почекаємо роз’яснень ДПС та Мінфіну. Відповіді на це, як ми вже зазначили, у законопроєкті немає. Сподіваємось, що фахівці зможуть швидко роз’яснити цей момент. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»