• Посилання скопійовано

Сплата акцизного податку в період збільшення ставок

Як сплачувати акцизний податок у разі реалізації лікеро-горілчаної продукції у період збільшення ставок акцизного податку?

Згідно з пп. 213.1.1 ст. 213 ПКУ об’єктами оподаткування є операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції).

Відповідно до п. 217.1 ст. 217 ПКУ суми податку, що підлягають сплаті, з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, визначаються платником податку самостійно виходячи з об’єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, які діють на дату виникнення податкових зобов’язань.

Датою виникнення податкових зобов’язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, згідно з п. 216.1 ст. 216 ПКУ, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від мети і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у статтях 225 та 229 ПКУ.

Водночас ст. 225 ПКУ визначено особливості оподаткування алкогольних напоїв. Так, згідно з п. 225.1 цієї статті суб’єкт господарювання зобов’язаний сплатити податок або подати до органу ДПС за своїм місцезнаходженням до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів), податковий вексель, який є забезпеченням виконання зобов’язання такого платника, у строк до 90 календарних днів починаючи з дня видачі податкового векселя сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.

Сума податку, на яку погашається вексель, визначається, зокрема, виходячи з фактично отриманої кількості спирту (за актом) та ставок податку на готову продукцію (п. 225.5 ст. 225 ПКУ).

Підпунктом 14.1.156 ст. 14 ПКУ визначено, що податкове зобов’язання — це сума коштів, яку платник податків, у т. ч. податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, у порядку та строки, визначені податковим законодавством (у т. ч. сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Скоригована сума податку в податковому векселі сплачується частково у разі придбання марок акцизного податку в період дії такого векселя (п. 225.3 ст. 225 ПКУ).

Отже, акцизний податок при виробництві алкогольних напоїв може сплачуватися у момент отримання спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів), при придбанні марок акцизного податку в рахунок погашення податкового векселя або при настанні строку погашення податкового векселя.

У рядку 12 додатка 3 «Розрахунок суми акцизного податку з алкогольних напоїв за специфічними ставками акцизного податку» до декларації акцизного податку, затвердженої наказом №1030, зазначається сума акцизного податку, обчислена у зв’язку зі зміною ставок, на яку зменшується або збільшується сума акцизного податку.

Таким чином, у разі коли реалізація лікеро-горілчаної продукції провадиться в умовах дії збільшених ставок акцизного податку, підприємство має доплатити податок за ставками, які діють на момент реалізації готової продукції, шляхом подання декларації акцизного податку та додатка 3 до неї в терміни, передбачені ст. 223 ПКУ.

 

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»