• Посилання скопійовано

Зберігаєте та використовуєте пальне у тарі до 5 л – акцизний склад не потрібен

Податківці відповіли на питання про те, чи потрібно реєструвати акцизний склад та отримувати ліцензію на зберігання пального у тому випадку, коли СГ зберігає та використовує для власних потреб пальне у споживчій тарі до 5 л

Зберігаєте та використовуєте пальне у тарі до 5 л – акцизний склад не потрібен

Коментар до ІПК від 28.01.2022 р. №228/ІПК/99-00-09-03-02-06

У зверненні на отримання ІПК суб’єкт господарювання зазначає, що він реалізує пальне та вже зареєстрований платником акцизного податку з реалізації пального.

СГ є розпорядником декількох акцизних складів, які зареєстровані в СЕА РПСЕ та використовуються для реалізації пального контрагентам-суб’єктам господарювання для заправки пальним власних транспортних засобів.

Відповідно, за цими акцизними складами цей СГ подає до ДПС добову довідку про фактичні залишки пального на початок та кінець звітної доби та про добові фактичні обсяги отриманого та реалізованого пального.

Також цей СГ має зареєстровані в СЕА РПСЕ акцизні склади пересувні для заправки авіаційним паливом гвинтокрила для власних потреб. В період відсутності активності, спрямованої на заправку, ці паливозаправники знаходяться на нафтобазі, з якою у СГ укладено договір про надання послуг зі забезпечення місцем стоянки спецтранспорту.

Крім цього, СГ зберігає та використовує реактиви, які входять до складу підакцизних товарів, які він придбаває у постачальників у споживчій тарі ємністю 2, 3 та 5 літрів для використання у виробничих цілях.

СГ хоче отримати відповідь на питання:

  • чи потрібна ліцензія на зберігання реактивів та чи реєструвати акцизний склад, де вони зберігаються?
  • чи потрібна ліцензія на зберігання пального на акцизному складі пересувному?
  • чи можна подавати по акцизному складу, де відбувається реалізація пального контрагентам - суб'єктам господарювання - щоденну Довідку №2, а по акцизному складу пересувному зі заправкою пальним власних транспортних засобів - зведену Довідку №2 за місяць?

Розглянемо відповіді податківців на ці питання.

 

Реактиви – це пальне?

По-перше, нагадаємо, які товари зараз є підакцизними. Їх перелік визначено пп. 215.1 ПКУ. До підакцизних товарів належать:

  • спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу "живого" бродіння);
  • тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;
  • рідини, що використовуються в електронних сигаретах;
  • пальне;
  • автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;
  • електрична енергія.

Як бачимо, в тому, що стосується рідин, вибір не великий. І оскільки не йдеться про напої або сировину для їх виготовлення, то реактиви  входять до підакцизних товарів, тільки якщо їхній код УКТ ЗЕД присутній в переліку підакцизних товарів у пп. 215.3.4 ПКУ. Тобто, якщо вони належать з метою оподаткування акцизним податком до категорії пального!

А далі слід зважати на тару, в якій придбаваються та зберігаються такі реактиви.

За умовами запитання СГ придбаває реактиви у постачальників у споживчій тарі ємністю 2, 3 та 5 літрів для використання у виробничих цілях. Відповідно й зберігає їх у цій же тарі.

Податківці нагадують, що не є акцизним складом, зокрема, приміщення або територія, у тому числі платника податку, де зберігається або реалізується виключно пальне у споживчій тарі ємністю до 5 літрів включно, отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару.

Тож якщо СГ планує зберігати на складі виключно пальне у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно) отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару, йому не потрібно реєструвати акцизний склад.

Водночас, якщо СГ буде здійснювати зберігання пального у тарі ємністю понад 5 літрів та/або є розпорядником інших акцизних складів, в яких зберігається пальне в ємностях понад 5 літрів, СГ необхідно буде зареєструвати зазначений акцизний склад, незалежно від загальної місткості розташованих на ньому ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального, а також обсягів отриманого пального протягом календарного року. Як варіант, зберігати таке пальне можна на вже зареєстрованих акцизних складах, щоб не реєструвати новий.

Така ж відповідь надається і на питання про ліцензію на зберігання цих реактивів.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють, зокрема, зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на зберігання пального не отримують. І лише якщо СГ має у власності або у користуванні місце (територію), де перебуватиме ємність, що використовується для зберігання пального, у розумінні Закону № 481 одночасно зберігає пальне у тарі до 5 літрів, в такому випадку СГ необхідно отримати ліцензію на зберігання пального – через наявність ємності.

 

Чи потрібна ліцензія для зберігання пального у транспортному засобі?

У контексті заданих питань йдеться про зберігання пального як вантажу у спеціалізованому вантажному транспортному засобі, а не зберігання пального у паливному баку.

Податківці в коментованій ІПК вказують, що якщо транспортний засіб використовується виключно для переміщення пального для власного споживання на митній території України, без зберігання у ньому пального у певному місці (території), що перебуває у власності або у користуванні СГ, в такому випадку ліцензія на зберігання пального не отримується. І навпаки, якщо СГ зберігає пальне у транспортному засобі, йому потрібна ліцензія на зберігання пального.

У даному випадку такі транспортні засоби – паливозаправники знаходяться на нафтобазі, з якою у СГ укладено договір про надання послуг зі забезпечення місцем стоянки спецтранспорту. І якщо при цьому паливозаправники перебувають на нафтобазі з пальним у резервуарах, ліцензію на зберігання потрібно отримувати на адресу такої нафтобази.

Як ми писали тут, ліцензія видається за заявою СГ, до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

СГ, які здійснюють зберігання пального, що використовується виключно для власного споживання чи промислової переробки і  не реалізовують його іншим особам, отримують ліцензію за спрощеною процедурою. Такі СГ у заяві зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження, а також фактичне місцезнаходження ємностей, що використовуються для зберігання пального.

В даному випадку, якщо ліцензія отримується на місце зберігання, з якого не здійснюється реалізація пального, її можна отримати за спрощеною процедурою, незважаючи на те, що у цього ж СГ є інші акцизні склади, з яких він здійснює реалізацію пального іншим особам.

Як варіант, можна зберігати пальне на вже зареєстрованих акцизних складах.

 

Чи можна подавати по одному акцизному складу добову довідку, а по іншому – зведену місячну?

І останнє питання стосується того, чи можна подавати по акцизному складу, де відбувається реалізація пального контрагентам - суб'єктам господарювання - щоденну Довідку №2, а по акцизному складу пересувному зі заправкою пальним власних транспортних засобів - зведену Довідку №2 за місяць.

Податківці не надали чітку відповідь на це питання, а обмежилися цитуванням норм пп. 230.1.3 ПКУ:

  • розпорядники акцизних складів зобов’язані на кожному акцизному складі щоденно (крім днів, в які акцизний склад не працює) формувати дані про фактичні залишки пального на початок та кінець звітної доби та про добові фактичні обсяги отриманого та реалізованого пального;

  • розпорядники акцизних складів, що використовують пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки і не здійснюють операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам, зобов’язані на кожному акцизному складі формувати дані про обсяги обігу пального за звітний календарний місяць та фактичні залишки пального станом на перший та останній дні такого місяця.

СГ, який задавав запитання, належить до першої категорії, оскільки має «товарний» акцизний склад, з якого реалізується пальне іншим особам, і по такому акцизному складу необхідно подавати інформацію щодня.

Одночасно з цим СГ має акцизний склад пересувний, на якому зберігається пальне виключно для власного споживання. На нашу думку, норми пп. 230.1.3 ПКУ не передбачають для акцизних складів пересувних подання даних про обсяги обігу пального за звітний календарний місяць та фактичні залишки пального станом на перший та останній дні такого місяця. Ці норми стосуються тільки стаціонарного акцизного складу. А ось щоб дізнатися думку податківців щодо цього розпоряднику доведеться подати новий запит на ІПК.

***

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»