• Посилання скопійовано

Раді пропонують обмежити продаж сигарет в duty-free

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9315, яким пропонується заборонити на час воєнного стану поміщення і продаж у магазинах безмитної торгівлі (дьюті фрі) вироблених в Україні тютюнових виробів

Раді пропонують обмежити продаж сигарет в duty-free

22 травня 2023 року Я. Железняк, Д. Гетманцев та ін. нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №9315 "Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів".

Розроблено його з метою руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком під виглядом здійснення операцій з продажу тютюнових виробів магазинами безмитної торгівлі.

У раз прийняття цей Закон набере чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування.

 

Чому виникла така ініціатива?

Як зазначено у пояснювальній записці, за експертними дослідженнями (Kantar Ukraine) у 2023 році зростає частка нелегального обігу на митній території України тютюнової продукції, призначеної для реалізації в магазинах безмитної торгівлі (з написом Duty Free) або для експорту без акцизних марок та становить понад 50% від нелегального обігу тютюнових виробів.

Також, за даними Державної митної служби України, в окремих магазинах безмитної торгівлі продаж цигарок на один чек становив в середньому 30 - 35 пачок. Це вказує на те, що такий продаж міг бути або фіктивним (а насправді цигарки продавалися на території України), або ці цигарки перевозилися дрібною контрабандою за кордон.

Потрапляння тютюнових виробів в роздрібну мережу України може, зокрема, відбуватись:

  • при переміщенні тютюнових виробів з одного безмитного магазину до іншого безмитного магазину, де реалізація відображається лише на папері, а фактично товар надходить до роздрібної мережі;
  • коли виробники тютюнових виробів реалізовують товар, призначений на експорт або для магазинів безмитної торгівлі особам, які зазначений товар не експортують, а направляють в реалізацію через роздрібну мережу.

Тож для припинення існування схеми з нелегального продажу цигарок, нібито вироблених для продажу в магазинах безмитної торгівлі, виникла необхідність у забороні на час воєнного стану можливості поміщення в режим безмитної торгівлі та продажу магазинами безмитної торгівлі вироблених в Україні тютюнових виробів.

 

Що пропонується?

Законопроєктом №9315 пропонується шляхом внесення змін до МКУ та Закону №481/95-ВР запровадити тимчасово, на період до припинення чи скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, заборони поміщення у митний режим безмитної торгівлі та продаж (постачання) магазинами безмитної торгівлі, а також розміщення у них вироблених в Україні товарів за товарними позиціями 2401-2404 згідно з УКТ ЗЕД. Тобто:

  • тютюнова сировина; тютюновi вiдходи (2401)
  • сигари, сигари з вiдрiзаними кiнцями, сигарили та сигарети, цигарки, з тютюном або його замiнниками (2402)
  • інший тютюн промислового виробництва та замiнники тютюну промислового виробництва; "гомогенiзований" або "вiдновлений" тютюн; тютюновi екстракти та есенцiї (2403)
  • продукти, що мiстять тютюн, вiдновлений тютюн, нiкотин, замiнники тютюну або нiкотину, призначенi для вдихання без горiння; iншi нiкотиновмiснi продукти призначенi для забезпечення надходження нiкотину в тiло людини (2404).

Також запропоновано заборонити продаж магазинами безмитної торгівлі тютюнових виробів за однією розрахунковою операцією в обсязі, що перевищує 40 сигарет або 10 сигар або 20 сигарил (вагою не більше 3 грамів кожна) або 50 грамів тютюну, або ці вироби в наборі загальною вагою понад 50 грамів. Перевищення встановленого обсягу реалізації тютюнових виробів одній особі тягнутиме за собою накладення штрафу на посадових осіб магазину безмитної торгівлі у розмірі 500 н.м.д.г.

Крім цього, законопроєктом пропонується:

  • поширити на «рідини, що використовуються в електронних сигаретах», відповідальність за порушення норм виробництва, зберігання, транспортування, реалізації фальсифікованої або без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку;
  • проведення інвентаризації виробниками наявних залишків тютюнових виробів, або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалізації магазинам безмитної торгівлі та надання відповідних матеріалів контролюючому органу;
  • застосування відповідальності, передбаченої законодавством за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію підакцизних товарів без марок акцизного податку у разі виявлення фактів виробництва та/або зберігання виробниками такої продукції, які не були включені до матеріалів інвентаризації;
  • декларування протягом 30 днів утримувачем відповідного магазину безмитної торгівлі до іншого митного режиму товарів, які вироблені в Україні та які класифікуються за товарними позиціями 2401 - 2404 згідно з УКТ ЗЕД, що знаходяться в магазинах безмитної торгівлі та перебувають в митному режимі безмитної торгівлі.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»