• Посилання скопійовано

Порядок справляння плати за користування надрами

Розділом ХІ Податкового кодексу України (далі — Кодекс), що складається зі статей з 262 по 264, запроваджено плату за користування надрами — загальнодержавний платіж, який справляється у вигляді: плати за користування надрами для видобування корисних копалин; плати за користування надрами з метою, не пов’язаною з видобуванням корисних копалин.

Відповідно до підпункту 263.1.1 пункту 263.1 статті 263 цього Кодексу платниками плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах, зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр.

Встановлено, що об’єктом оподаткування плати за користування надрами для видобування корисних копалин щодо кожної наданої у користування ділянки надр, що визначена у відповідному спеціальному дозволі, є обсяг видобутої у податковому (звітному) періоді корисної копалини (мінеральної сировини) або обсяг погашених у податковому (звітному) періоді запасів корисних копалин (пп. 263.2.1 Кодексу).

Ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин затверджено в абсолютних значеннях (фіксовані вартісні показники одиниці об’єкта оподаткування) та відносних показниках (відсотки вартості одиниці об’єкта оподаткування) (п. 263.9 Кодексу).

Зазначимо, що пунктом 9 розділу І Закону України від 22 грудня 2011 року №4235-VІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» (далі — Закон №4235) пункт 263.9 статті 263 Кодексу викладено в новій редакції, де збільшено ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин та плати за користування надрами з метою, не пов’язаною з видобуванням корисних копалин на індекс промислових цін (111,3%), крім ставки щодо нафти та конденсату, яка залишилася на рівні 2011 року.

Звертаємо увагу, що в розділі ІІ «Прикінцеві положення» Закону №4235 зазначено, що він набирає чинності з 1 січня 2012 року, за винятком окремих змін.

З огляду на приписи статей 94 Конституції України та 4 Указу Президента України від 10.06.97 р. №503/97 «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» нормативно-правові акти Верховної Ради і Президента України набирають чинності через 10 днів від дня їх офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самими актами, але не раніше дня їх опублікування в офіційному друкованому виданні.

Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи згідно зі ст. 58 Конституції України.

Враховуючи викладене, норми Закону №4235 застосовуються з моменту набрання ним чинності, тобто з дня його офіційного опублікування (13.01.2012 р.).

Форму податкових розрахунків з плати за користування надрами для видобування корисних копалин та плати за користування надрами з метою, не пов’язаною з видобуванням корисних копалин, затверджено наказом ДПА України від 24.12.2010 р. №1013.

Відповідно до підпунктів 263.11.1 та 264.5.1 пунктів 263.11, 264.5 статей 263, 264 Кодексу платник плати за користування надрами для видобування корисних копалин та плати за користування надрами з метою, не пов’язаною з видобуванням корисних копалин, до закінчення визначеного розділом II цього Кодексу граничного строку подання податкових розрахунків за податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу (тобто протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу), подає за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, податкові розрахунки з плати за користування надрами для видобування корисних копалин органу ДПС:

за місцезнаходженням у межах території України ділянки надр, з якої видобуто корисні копалини;

за місцем обліку платника у разі розміщення ділянки надр, з якої видобуто корисні копалини, в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України.

У разі якщо місце обліку платника не збігається з місцезнаходженням у межах території України ділянки надр, з якої видобуто корисні копалини, копія податкового розрахунку з плати за користування надрами для видобування корисних копалин подається органу ДПС за місцем обліку платника.

Крім того, у Кодексі визначено, що податковий розрахунок подається платником починаючи з календарного кварталу, що настає за кварталом, у якому такий платник отримав дозвіл на початок (продовження) виконання роботи підвищеної небезпеки або експлуатації. Платник протягом 10-ти календарних днів після закінчення граничного строку подання податкового розрахунку за податковий (звітний) період сплачує податкові зобов’язання з плати за користування надрами для видобування корисних копалин та плати за користування надрами з метою, не пов’язаною з видобуванням корисних копалин у сумі, визначеній у розрахунку з плати, поданому ним органу ДПС.

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»