• Посилання скопійовано

Бюджетні установи належать до платників плати за землю

Бюджетній установі на праві постійного користування надано земельну ділянку. Чи належить бюджетна установа до платників плати за землю та чи надано їй пільги щодо сплати цього податку?

Згідно зі статтею 269 ПКУ платниками плати за землю є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Згідно з п. 14.1.73 ПКУ, землекористувачі — юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у т.ч. на умовах оренди.

Відповідно до статті 92 Земельного кодексу України (ЗК) права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають, зокрема, підприємства, установи й організації, що належать до державної та комунальної власності. При цьому згідно з частиною третьою статті 126 ЗК право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою.

Отже, бюджетні установи належать до платників плати за землю.

Водночас у статті 282 ПКУ перелічено юрособи, яким надано пільги щодо сплати податку, тобто такі, що звільняються від сплати податку. До них віднесено й органи державної влади та органи місцевого самоврядування, військові формування, органи прокуратури, заповідники, санаторно-курортні та оздоровчі заклади, дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади тощо. А у статті 284 ПКУ визначено особливості застосування такого пільгового оподаткування.

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»