• Посилання скопійовано

Сплата збору за першу реєстрацію повітряних суден

Відповідно до п. 237.1 ст. 237 та п. 239.1 ст. 239 ПКУ збір сплачується фізичними та юридичними особами за місцем реєстрації транспортних засобів та ставками, які діють на день сплати перед проведенням першої реєстрації в Україні транспортних засобів в органах, що проводять таку державну реєстрацію.

Місцезнаходження органу, який проводить реєстрацію транспортних засобів в Україні, не слід вважати місцем реєстрації наземних, водних та повітряних транспортних засобів, адже один орган реєстрації обслуговує декілька територіальних одиниць.

Транспортні засоби, що належать фізособам, реєструються за місцем їх проживання, а транспортні засоби юросіб реєструються за місцезнаходженням (реєстрації) таких осіб, крім повітряних суден, власниками яких є іноземні особи або підприємства. Державна авіаційна служба України, яка проводить реєстрацію повітряних суден, розташована у м. Києві і реєструє всі повітряні транспортні засоби в Україні.

Правилами №67 визначено, що у разі коли власником судна є іноземна фізична чи юридична особа, то у реєстраційних документах зазначається найменування такого власника, а реєстрація в Україні цього судна проводиться на юрособу (експлуатанта) із зазначенням місця знаходження (реєстрації) такої юрособи (експлуатанта).

Подання розрахунку суми збору за першу реєстрацію повітряних суден

Пунктом 239.2 ст. 239 ПКУ передбачено, що юрособи у десятиденний строк після першої реєстрації в Україні транспортних засобів подають відповідному органу ДПС за своїм місцезнаходженням та за місцем реєстрації транспортного засобу розрахунок суми збору за такі транспортні засоби за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ. До розрахунку обов’язково додаються копії реєстраційних документів, засвідчені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив таку реєстрацію.

Форму Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів затверджено наказом №994.

Таким чином, збір за першу реєстрацію транспортних засобів слід сплачувати на розрахункові рахунки місцевих органів виконавчої влади згідно з місцем проживання фізособи та місцезнаходженням (місцем реєстрації) юрособи і подавати розрахунок суми збору за місцем реєстрації цього транспортного засобу та місцезнаходженням юрособи «до відома».

Приклад

ТзОВ «Джерсі» 19.02.2012 р. придбало літак АRU-42-300 2002 р. випуску, максимальна злітна маса — 16 900 кг. Розглянемо, як слід сплатити збір та подати Розрахунок суми збору, в разі якщо фактично підприємство розташовано за адресою: Київська обл., м. Бориспіль, вул. Першого Травня, 54/2 та зареєстровано у Бориспільській ОДПІ ДПС у Київській області?

До державної реєстрації у Державній авіаційній службі України підприємство повинно сплатити збір за першу реєстрацію.

Відповідно до пп. 234.3.2 ст. 234 ПКУ ставка збору для зазначеного літака становить 1,09 грн за кожен кілограм максимальної злітної маси та згідно з пп. 234.4.3 ст. 234 ПКУ коефіцієнт для транспортних засобів, які використовувалися понад 8 років, дорівнює 3.

Отже, сума збору за першу реєстрацію літака АRU-42-300 становить: 16 900 х 1,09 х 3 = 55 263 грн.

Після реєстрації повітряного судна товариство повинно протягом 10 днів подати до податкових органів Розрахунок суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів та копії реєстраційних документів.

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»