• Посилання скопійовано

Використовуємо автономну систему опалення та сплачуємо екологічний податок

Міндоходів у Харківській обл. роз'яснило деякі питання сплати екологічного податку госпсуб’єктами у випадку використання ними автономної системи опалення

Використовуємо автономну систему опалення та сплачуємо екологічний податок

Суб’єкти господарювання у випадку використання автономної системи опалення, зокрема, газового котла, повинні обчислювати, нараховувати  та сплачувати до бюджету екологічний податок, а також складати податкову звітність по цьому платежу

Об’єктом та базою оподаткування, зокрема, є обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря  стаціонарними джерелами.

При практичному застосуванні терміну «стаціонарне джерело забруднення» в умовах розділу VІІІ «Екологічний податок» Податкового кодексу слід враховувати, що «стаціонарне джерело забруднення – підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти».    

До стаціонарних джерел забруднення можна віднести й автономні системи опалення, що працюють на пальному, при спалюванні якого утворюються та викидаються в атмосферне повітря забруднюючи речовини, або суміш таких речовин. 

Звертаємо увагу, що ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» передбачено, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря  стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, виданого суб’єкту господарювання обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади АР Крим з питань охорони навколишнього середовища за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення. Тобто власник приміщення повинен мати дозвіл.

Отже суб’єкти господарювання у випадку використання автономної системи опалення, зокрема, газового котла, мають об’єкт оподаткування екологічним податком – обсяги забруднюючих речовин, що утворюються й викидаються в атмосферне повітря   при згоранні палива (газу) та є платниками екологічного податку (незалежно від отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарним джерелом забруднення).

У разі коли платник екологічного податку не має дозволу на викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, він самостійно визначає обсяги викидів.

Нагадуємо, що ставки податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами визначені ст. 243 Податкового кодексу.

Джерело: ДФС у Харківській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»