• Посилання скопійовано

Уточнюючий потрібно подати не пізніше, ніж через місяць після продажу житла

Міндоходів розглянуло нюанси декларування юрособами податку на нерухомість

Уточнюючий потрібно подати не пізніше, ніж через місяць після продажу житла

Листом від 27.05.2013 р. N 3492/6/99-99-15-03-01-16 Міндоходів роз'яснює особливості нарахування та відображення в звіті податку на нерухоме майно в разі зміни кількості об'єктів нерухомості протягом звітного року.

До 1 лютого звітного року платники податків подають до ДПС декларацію із нарахованим податком на нерухомість станом на 1 січня звітного року, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. 

Для випадків коли протягом календарного року відбувається перехід права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого, податок обчислюється:

для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на об'єкт оподаткування;

для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Форма податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 25.12.2012 р. №1408 (далі - Декларація), передбачає і можливість заповнення уточнюючого розрахунку і можливість подачі нового звітного розрахунку. Останній варіант вибирається, якщо перехід права власності відбувся до настання граничного терміну подачі Декларації - до 1 лютого.

Міндоходів стверджує, що у разі якщо юридичною особою подано Декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а перехід права власності на об'єкт оподаткування відбувся після 1 лютого, то уточнюючий розрахунок необхідно подати протягом місяця з дня переходу права власності на такий об'єкт.

В разі подання уточнюючого розрухунку:

у п.1 (тип декларації) ставиться відмітка на позиції "уточнююча форма";

п. 2.2 заголовної частини - заповнюється у разі подання декларації за новостворені (нововведені) об'єкти житлової нерухомості або при переході права власності на об'єкт житлової нерухомості протягом звітного року (починаючи з дня (число/місяць)),

п. 2 3 (звітний (податковий) період) - заповнюється у разі уточнення податкових зобов'язань (з урахуванням уточнень з дня (число/місяць)).

У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування річна сума податку на нерухоме майно, яка підлягає сплаті, буде зменшена, що в свою чергу зменшує сплату авансових платежів в подальшому, що зазначається у рядках з 7 10 по 11 10 декларації.

Щодо звільнення від оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності підприємств, які засновані на змішаній формі власності, то згідно з пп. 265.2.2 ПКУ передбачено, що не є об'єктом оподаткування, зокрема, об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності).

Автор: Катеринец Наталья

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»