• Посилання скопійовано

Як будуть міняти законодавство про утилізаційний збір?

З 1 січня 2014 екологічний податок буде єдиним для авто всіх типів та обсягів двигунів, нових і вживаних

Як будуть міняти законодавство про утилізаційний збір?

Згідно закону “Про внесення змін до Податкового Кодексу про ліквідацію коефіцієнтів, які застосовуються до ставок екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів”, ініційованим Кабінетом Міністрів, реформа буде дуже простою: з 1 січня 2014 екологічний податок буде єдиним для авто всіх типів та обсягів двигунів, нових і вживаних.

У той же час діятиме тільки ставка екологічного податку (5,5 тис. грн для легкових авто та 11 тис. грн для вантажівок і автобусів).

Це все, що хочуть поміняти в діючих з 1 вересня 2013 двох “утилізаційних законах” № 421- VII “Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів” і закон № 422- VII “Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів”.

У той же час, за даними, готується і ще один законопроект, в якому імпортерам також нададуть можливість створювати утилізаційні центри, а, отже, і теоретично отримати пільги по сплаті екологічного податку.

За задумом чиновників, ці реформи повинні зняти напруженість з СОТ, ЄС, і виграти час для переговорного процесу. Логіка тут така: Україна відреагувала на критику, зняла дискримінацію імпортерів, а значить не порушує норм СОТ. Нагадаємо, що ліквідувати коефіцієнти до ставки екологічного податку вимагав і президент України Віктор Янукович у своєму дорученні до Кабінету Міністрів.

Таким чином, після даних ініціатив стало зрозуміло, що Україна не має наміру відмовлятися від утилізаційного збору, але не хоче йти шляхом Росії і поширювати його і на вітчизняних виробників, а вирішила діяти по-іншому: дати можливість і імпортерам отримати пільги, виконавши ряд умов, нарівні з українськими автовиробниками.

Проте в даному законопроекті, на думку експертів, немає виконання й інших пунктів доручення президента Кабміну. Зокрема, Віктор Янукович доручав передбачити захист прав та економічних інтересів власників, які передають на утилізацію транспортні засоби, в частині компенсації їх вартості.

“На сьогодні взагалі не зрозуміло, навіщо людям здавати автомобілі в утиль, якщо вони за це не отримають компенсації. Були й інші вимоги”, – повідомляю експерти.

Джерело: AUTO-Consulting

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»