• Посилання скопійовано

ДФСУ про зміни в частині плати за землю та індексацію нормативної грошової оцінки земель

Окрім того, податківці нагадують про необхідність подання до 20 лютого декларацій земельного податку і орендної плати за землі державної та комунальної власності на 2016 рік з урахуванням змінених коефіцієнтів індексації, уточненої на 1 січня 2016 року грошової оцінки земель

ДФСУ про зміни в частині плати за землю та індексацію нормативної грошової оцінки земель

ДФСУ у листі 19.01.2016 р. №1656/7/99-99-17-04-02-16 нагадує, що ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3% від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь та земель загального користування – не більше 1% від їх нормативної грошової оцінки.

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Якщо сільська, селищна, міська рада або рада об'єднаних територіальних громад не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів, такі податки до прийняття рішення справляються із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю.

Не дозволяється встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізосіб - підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, станом на 1 січня 2016 року становить 1,433.

Значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів) за 2015 рік становить 1,2, а для земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення становить 1,433. Про це ми також писали тут >>>

Щодо справляння орендної плати за земельні ділянки, то підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу:

  • не може бути меншою 3% нормативної грошової оцінки;
  • не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки;
  • може перевищувати граничний розмір орендної плати 12% у разі визначення орендаря на конкурентних засадах'.

Окрім того, податківці нагадують про необхідність подання до 20 лютого податкових декларацій сум земельного податку і орендної плати за землі державної та комунальної власності на 2016 рік з урахуванням змінених коефіцієнтів індексації, уточненої на 1 січня 2016 року грошової оцінки земель.

Також читайте "Нова декларація з плати за землю: алгоритм складання від ДФС " >>>

Аналітична стаття від редакції:  Плата за землю: звітуємо

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»